Скоруша (Sorbus domestica)

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -6.9 (10-Feb-2023)
Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Has thanked: 873 times
Been thanked: 2145 times

Re: Скоруша (Sorbus domestica)

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 08 май 2020, 21:11

Това напукване може и да не е опасно. Но не става ясно, как завършва стъблото най-долу?

deni
Регистриран: 15 окт 2020, 00:25
Place: софия
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Непрочетено мнение от deni » 15 окт 2020, 00:36

forumolubec 1978 написа:
15 авг 2019, 12:17
Slavyanski написа:
15 авг 2019, 00:54
А намерих и няколко семчици, които ще пробвам да посея. Дървото е единично и ми е интересно дали ще са читави семките.
Бих те посъветвал да не се занимаваш със семки. През юни с мой приятел бяхме за гъби в гората северно от летището на Приморско. Има стотици, без да преувеличавам, скорушови фиданки, които мога да си направя труда да обознача(завържа) с цветен сезал през есента и ако някой прояви интерес да идва с някакво превозно средство и да вади през февруари или началото на март.Ще отделя 4-5 часа за човек от форума, за да го заведа на място и да си извади, колкото са му нужни. Абсолютно добронамерен съм, но не бих се занимавал да вадя растение, две или три и да ги пращам по адреси.Относно рeдкостта на това растение като възрастни екземпляри си го обяснявам с факта, че още от времето на монархическа България, а после и на социалистическа, старите редки гори бяха унищожени с малки изключения, за да се поднови гората за промишлен добив. Тъй като скорушите, наричани в нашия край оскруши, са бавнорастящи в сравнение с дъбовете, те се явяват подлес и са обречени в получаващото се засенчване, тъй като са светлолюбиви, но това е само моето мнение !

здравейте , отдавна търся това дръвце и ще съм безкрайно благодарна ако ми покажете къде е - аз сама ще си го извадя . само как да се свържа с вас ?
благодаря :)

forumolubec 1978
Любител на южните растения
Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
Place: Бургас
USDA zone: 7b
Has thanked: 109 times
Been thanked: 133 times

Непрочетено мнение от forumolubec 1978 » 15 окт 2020, 16:47

deni написа:
15 окт 2020, 00:36
здравейте , отдавна търся това дръвце и ще съм безкрайно благодарна ако ми покажете къде е - аз сама ще си го извадя . само как да се свържа с вас ?
благодаря :)
Здравейте, госпожо! Дори да имате качествено ориентиране в горите по карта или да сте опитна в изкачването на планини, не бих Ви пратил вдън горите тилилейски(странджански). Имам по-добро предложение! Мога направо да ви извадя от гората, защото и в Източна Стара планина, където работя и в странджанското ми село има подобни дръвчета. Ако имате близък или приятел в Бургас(или вие минавайки през града), винаги мога да го/ги предам пред входовете на някои от големите магазини или МОЛ на ул. "Янко Комитов" през двата почивни дни в уговорен час. През седмицата(работните дни) не съм в града. Преди малко отидох до гората и снимах едно дръвче, което открих пролетта. В Странджа има много повече,които знам, но там ходя на 2 седмици(по-рядко всяка) и ако имате търпение мога да извадя поне 5-6 дръвчета, за да са сигурни усилията Ви. Иначе времето е подходящо за вадене, защото чакаме сланите. Помислете! Ако се решите, ще Ви напиша тел. номер на им. адрес.Ето снимки от преди час:
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
ivo-k
Регистриран: 17 юни 2013, 19:28
Place: Дупница/Сандански
Altitude (m): 200
Has thanked: 25 times
Been thanked: 13 times

Непрочетено мнение от ivo-k » 25 юли 2021, 17:57

Имам две дървета, които почти не поглеждам, не за друго, а защото са в ъгъла и не изискват никаки грижи :) Всяка година се чудя дали да не ги поорежа, но все ги оставям да растат свободно.На около 7 години са, като са посадени преди 5. Около 5+ метра са на височина, много добре се развиват, независимо че земята не е много и е сушаво. Наскоро забелязах че едното дърво за пръв път има плод. Ще видим резултата на есен.

Изображение

Изображение
These users thanked the author ivo-k for the post (total 2):
reimbrant (26 юли 2021, 00:02) • greenn (08 авг 2021, 21:19)
Rating: 13.3%

greenn
Регистриран: 02 юни 2011, 14:43
Place:
Has thanked: 89 times
Been thanked: 4 times

Непрочетено мнение от greenn » 25 сеп 2021, 22:22

Опадаха ли скорушите вече? Ще се похвали ли някой със снимки?

Slavyanski
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Place: Централен
Altitude (m): 485
USDA zone: 6b
Absolute minimum (°C): -21°C
Last winter's low (°C): -17,5°C
Has thanked: 138 times
Been thanked: 34 times

Непрочетено мнение от Slavyanski » 27 сеп 2021, 13:53

При мен тази година мисля, че нямаха плод. Преди две години почнаха да падат след 15-20 август и бяха преминали до 7-10 септември. Сега дори да е назад сезонът, не успях да видя плодове в короната (то е в гора). Мисля, че студеното време март и април е оказало влияние. Но две години нищо от горското дърво. А моите са малки още и не цъфтят.

greenn
Регистриран: 02 юни 2011, 14:43
Place:
Has thanked: 89 times
Been thanked: 4 times

Непрочетено мнение от greenn » 01 окт 2021, 22:55

Аз имам една от семе на поне 15 години и още не е цъфтяла. Висока е 5-6 м.

Потребителски аватар
ivo-k

Непрочетено мнение от ivo-k » 03 ное 2021, 09:46

Моите не можаха да задържат плод. Всъщност няколкото неопадали плодчета на дървото бяха силно изсъхнали. Трудно е да се каже защо не са се доразвили.

Потребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Place: гр.Карлово
Altitude (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -16
Last winter's low (°C): -10
Has thanked: 148 times
Been thanked: 354 times

Непрочетено мнение от reimbrant » 03 ное 2021, 22:53

greenn написа:
01 окт 2021, 22:55
Аз имам една от семе на поне 15 години и още не е цъфтяла. Висока е 5-6 м.
Трудни са Скорушите,имам приятели които са много в час с тези растения,и са ми казвали че неприсадено растение след 25,30 години чак почват да плододават,а присадени растения от плододаващ генетичен материал им трябват поне 3,4 5 години след присадката да влезнат в плододаване..Аз имам 3 ,4 сорта присадени ,от 3 години вече и още нямам и помен от цъфтеж и плододаване.Рядко ценни растения,но ще трябва да имаме търпението и да ги изчакаме .Сега в момента аз имам много плодове от скоруша и едроплодна брекина,изпратени ми от приятел от Троян,и сутрин се възползвам за закуска с уникално полезни плодове. <wine>

Added in 5 minutes 16 seconds:
ivo-k написа:
03 ное 2021, 09:46
Моите не можаха да задържат плод. Всъщност няколкото неопадали плодчета на дървото бяха силно изсъхнали. Трудно е да се каже защо не са се доразвили.
Най вероятно от ненормалното лято с яки жеги и суши.Все е било горещници десетина до двадесет дни,но 2 месеца беше яко пустинни жеги със адска суша.При мен почти всички реколти дадоха фира от ненормалните жеги.И поливките не помагаха,то просто всичко изгаряше.Така че не се учудвай за аномалиите създадени от тези фактори. <wine>
These users thanked the author reimbrant for the post:
greenn (21 ное 2021, 21:35)
Rating: 6.7%

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 04 ное 2021, 10:47

Райчо, имам облагородена скоруша, която ми е от теб. Засадил съм я на място, където почвата е бедна и няма как да поливам. Тази година направи филизи по половин метър и не е страдала от суша изобщо. Бих казал, че изобщо не са трудни растения. Смокиня на същото място умира от сушата.

Потребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Place: гр.Карлово
Altitude (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -16
Last winter's low (°C): -10
Has thanked: 148 times
Been thanked: 354 times

Непрочетено мнение от reimbrant » 04 ное 2021, 23:01

Kiril Donov написа:
04 ное 2021, 10:47
Райчо, имам облагородена скоруша, която ми е от теб. Засадил съм я на място, където почвата е бедна и няма как да поливам. Тази година направи филизи по половин метър и не е страдала от суша изобщо. Бих казал, че изобщо не са трудни растения. Смокиня на същото място умира от сушата.
Кирчо ,до колкото имам информация ,скорушите не обичат преполиване,аз имах в пред вид непосилните жеги,продължили 2 месеца почти,които направиха поразии на реколтите,не толкова сушата..

Потребителски аватар
Kiril Donov

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 05 ное 2021, 00:03

Твоето мнение е основано на доста по-богат опит. Аз имам скромен опит от два сезона, просто исках да споделя първите впечатления на мой терен.
These users thanked the author Kiril Donov for the post:
reimbrant (05 ное 2021, 22:46)

Потребителски аватар
ivo-k

Непрочетено мнение от ivo-k » 07 сеп 2023, 11:01

Тази година поради добрите валежи през пролетта и първата половина на лятото, двете ми скоруши имат доста плод. Обаче се яви друг проблем - масово са нападнати от вредители. Изглежда, че за в бъдеще ще трябва да се пръскат като всяко нормално овощно дърво. Надявах се като малко по-диво дърво да няма подобни проблеми, но уви.

Изображение

Изображение
These users thanked the author ivo-k for the post:
greenn (15 сеп 2023, 12:28)

Потребителски аватар
Kiril Donov

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 10 сеп 2023, 10:41

Моята беше дръвче на няколко години и това лято умря от суша. Не беше поливана никога и преди, но това лято явно беше по-сухо.

forumolubec 1978
Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
Place: Бургас
Has thanked: 109 times
Been thanked: 133 times

Непрочетено мнение от forumolubec 1978 » 10 сеп 2023, 12:40

Ако имате намерение да подрязвате дървото, в никакъв случай не режете върха, за да остава растението ниско. Скорушата ще засъхне и ще пусне издънки от основата. Това са моите наблюдения. По възможност скоро ще снимам подобни случаи.

Отговори