Vitis vinifera (Лоза европейска)

Потребителски аватар
Marto
Любител на южните растения
Мнения: 522
Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
Place: м-ст. Боровец - юг
Местоположение: Варна
Altitude (m): 138
USDA zone: 7b
Last winter's low (°C): -8.6 С°
Has thanked: 361 times
Been thanked: 115 times

Re: Vitis vinifera (Лоза европейска)

Непрочетено мнение от Marto » 08 фев 2024, 10:19

Иво,както винаги силно любиш и мразиш:)
Знам че е извратено да прибягна до подобна манипулация,но наистина не мога да се справя с одиума,а същевременно искам да имам сянка под асмата още това лято.Преди две години направих опит с някакъв плевенски бял предполагам хибриден сорт, върху хамбургски мискет и за сега се получава .Това е единственото грозде ,което оцеля при мен миналата година.Не е кой знае какво,но детето го харесва .



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 984
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 76 times
Been thanked: 598 times

Re: Vitis vinifera (Лоза европейска)

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 11 фев 2024, 23:30

Абе, Гара, аз съм просто обективен (сори за обръщението, но не ти знам истинското име). Добре, виж: за 120+ години, не са успели да отделят гена на филоксероустойчивостта (който върви заедно с тоя на устойчивост на другите американски подаръци) от онзи на непоносимия лисичи аромат. Затова търсиш компромис: хем да е лисичарник, хем все пак гроздето да е условно поносимо (за мен такова няма, ама ако нямам друго за пиене, а се налага, мога да пия чаша-две Ноа (бял Отел) или да речем Виала. Последният самостоятелно е прекалено ароматен бтв. А второ бтв, всички лисичи сортове са тотално забранени за засаждане в Европа и това е едно от малкото неща, които аз 100 процента подкрепям. За промишлени лозя. Иначе за асма какво ти пречи? просто приеми, че не става за ядене и вино, ще го ползваш за сянка и сарми, без ирония, защо да съм радикален? Реалист. Може и за ракия, страхотна, както от всяко грозде за тия, които я пият (аз предпочитам сливова), но трябва да се внимава с метиловия алкохол, заради пектина в лисичите сортове. Има си начини, разбира се - 2-3 преварки, отделяне не на 1 на сто а 4-5 от първака или прилагане на технологията за дюлева ракия, с пектинолитичен ензим. Разбира се, последното за грозде е тежък и излишен гъзобрък, но ако харесваш гроздова, не виждам причина да не се приложи. Ако знаеш аз какви процедури приложих за да си направя собствена картофена водка, това е нищо. Мерак. <happy dance> ОК, сори, избегААме от топика <icecream>



Потребителски аватар
Смрика
Запален любител на южните растения
Мнения: 1173
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Place: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Altitude (m): 480
Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB
Has thanked: 148 times
Been thanked: 247 times

Re: Vitis vinifera (Лоза европейска)

Непрочетено мнение от Смрика » 12 фев 2024, 00:47

Ако основната (единствена?) идея е да имаш сенка дали не е по-добре да се замислиш за други растителни видове?!



Потребителски аватар
Marto
Любител на южните растения
Мнения: 522
Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
Place: м-ст. Боровец - юг
Местоположение: Варна
Altitude (m): 138
USDA zone: 7b
Last winter's low (°C): -8.6 С°
Has thanked: 361 times
Been thanked: 115 times

Re: Vitis vinifera (Лоза европейска)

Непрочетено мнение от Marto » 12 фев 2024, 17:51

Казвам се Мартин.Това Гарабадабъл трябва да помоля Киро да ми го смени на Марто,че е непроизносимо.
Съседа дядо Гошо,има бял отел и прави вино от него смесено с други бели сортове ,което не е лошо.Ше взема да ашладисам хамбургски мискет с отел:),ако не друго ще е атракция.
Смрика ,аз това и правя,изкорених половината асма и съм накачил рози,пасифлори,глицинии,текоми,но искам малко грозде по-скоро за хапване.Имам два корена "Велика" ,които що годе успявам да запазя без одиума,но хамбургския е просто тотал щета.За девет години ,само един път имах здраво грозде и това беше 2022г.
These users thanked the author Marto for the post:
Иво Некитов (26 фев 2024, 20:16)
Rating: 6.7%



kokorko
Мнения: 8
Регистриран: 24 ное 2021, 17:42
Place: София
Местоположение: София
Has thanked: 9 times
Been thanked: 1 time

Re: Vitis vinifera (Лоза европейска)

Непрочетено мнение от kokorko » 13 фев 2024, 13:01

Или не пръскаш както трябва
или не ползваш правилните препарати
или не си там, т.е. за да пръскаш трябва да минеш х км.
или не си направил асмата проветрива(много в важно, много често са гъсти непроветриви)
или ако е само за сянката може да засадиш киви, хем сянка хем разкошни плодове без пръскане
:)



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 984
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 76 times
Been thanked: 598 times

Re: Vitis vinifera (Лоза европейска)

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 26 фев 2024, 20:23

Марто, евала) това е хубаво име/ник чак си потискам да те питам какъв е генезисът на стария ти ник!))
Иначе, ако имаш познати във Великобритания, там - поне по описание - съм срещал нелоши ядливи (уж!) сортове за техните условия. Които при нас направо ще разцъфнат. преносно)
Та ти се опитваш да съчетаеш няколко трудно съчетаеми качества. Ядливостта е много лично такова. На село дъртаците (ама най-дъртаците, които загубих още като млад ученик, родени 1905-10, ядяха Памида с хляб) Аз въобще не мога да ям повече от няколко зърна. Междувременно виното от него ми е слабост. Не знам не знам, Ако става дума за 1-2 растения, ще ги пръскам всяка сутрин лятото с екопрепарат (Бордолез) и пак и ще ям, имам сянка.



Потребителски аватар
Marto
Любител на южните растения
Мнения: 522
Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
Place: м-ст. Боровец - юг
Местоположение: Варна
Altitude (m): 138
USDA zone: 7b
Last winter's low (°C): -8.6 С°
Has thanked: 361 times
Been thanked: 115 times

Re: Vitis vinifera (Лоза европейска)

Непрочетено мнение от Marto » 27 фев 2024, 09:04

Старият ми ник.....дълбока история:)В началното училище си разправяхме някаква тъпа детска смешка за някакво гарабадабълче,на което му се е счупил джинджипляктора или нещо подобно....
Това прерастна в самодейна тийн рок група
"the Garabadoubles" през деветдесетте,името на която беше по-добро от свиренето:))
Колкото до гроздето-миналото лято го пръсках от началото на май месец ,всяка седмица със системни фунгициди и в края на юни беше леш.Основната мана при мен е одиумът.
These users thanked the author Marto for the post:
Иво Некитов (27 фев 2024, 10:06)
Rating: 6.7%



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 984
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 76 times
Been thanked: 598 times

Re: Vitis vinifera (Лоза европейска)

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 27 фев 2024, 10:14

Да. оидиумът мори повече асмите (не от нормално формираните лози, а просто асмите плазмопарата (обикновената мана) е потисната малко или повече заради по-доброто проветряване. Ама при оидиума прошка нЕма. БТВ потърси има хубави серни препарати, но хубава колоидна сяра, която не пречи и не е отровна (навремето са я ползвали даже при лек запек или разстройство - не помня точно - в смисъл напълно безопасни биха били остатъци от нея).
Препаратите са и с един порядък по-евтини от тези за маната. Просто се амбицирай и ... няма начин да няма начин.
Аз преди 6-7 години на майтап засадих директна пръчка над кокошките, част от двора им, от един сорт...дълга история, но е някаква руска селекция, кръстоска на евролоза (всички наши десертни и винени, оригиналните са такива) и Витис Амуриенсис (Амурска лоза, държи минус 40 <smile134> - не е шега!)
Освен това качество, което в случая е напълно излишно, тя е и доста издръжлива на оидиум и мана. Хваща ги лошо чак след дълги валежни периоди лятото - до края на юни е цепеняче. Една нещастна Кардиналка през това време вече е почти без листа.
Ползвам я за сарми (големи, цели, меки листа). Кокошките я ползват за сянка в жегата. НО. Не става за ядене. Не, става си, но просто е винен сорт, вероятно европейският родител е някаква френска винена лоза.
Та да ти повторя, няма начин да няма начин - амбицирай се, харесай си някой по-издръжлив сорт на оидиум (това да ти е критерият) и действай, Сега е моментът. Ако трябва засади през 50 см 2-3 различни такива и ще оставиш видими по-добре справящите се.

Added in 9 minutes 5 seconds:
ПС Между другото, да добавя една история от един много уважаван от старите (късните стари, не ония от преди 9 септември) вид лоза - Перла. Чаба Гьонге на оригиналния език, унгарския, на селекционера и. Тази лоза има един единствен плюс и безброй минуси. Не носи на нищо, (дори при евролозите има някаква частична далечна устойчивост на Филоксера у някои сортове - тя е нула, освен на пясък, като в моето село, тук филоксерата не успява) мани, гниения, абе трябва да се гледа като бебе. И да идем до решителния и плюс. Зрееше към първите дни на юли. Безспорно най-ранната лоза, освен някои екзотични нови селекции без разпространение. Старците, които вече ги няма, но не се бояха от работа, си я пръскаха след всеки дъжд, формирана на асма или двойна пергола, сянка, масата отдолу и - супер ароматно грозде още в края на юни/началото на юли. Да не говорим че е и плодовита и ако се съберат няколко десетки кила за ракия- ......... Ароматът (мускатов) беше много балансиран, затова и ракията от нея е специална, без, за мен грубата вулгарност на другите мускатови сортове (!). Всеки си има вкус, както е казало кучето.

Сега вече не мога да намеря и посадъчен материал за нея. Загина, поне тук. Просто февруари 2012 я отнесе (освен всичко останало, има и плачевна устойчивост на зимен студ!). А тя, освен всички други "качества", имаше и още едно - безумно слаба способност за възстановяване от спящи пъпки. Гъмза, Памид, Мелник - всичко за което се сетиш, може да се възстанови за 1-2 години от приземни пъпки, тя - едва едва. А и старците вече ги нямаше повечето, така си замина един легендарен сорт. Сега, не знам Сливенската Перла (това е тя, от нея) дали я има още като ракия, но по-скоро май - не. Ако да - ще ида до Сливен за пръчки : )
Но това е лирично отклонение, не ти трябва шавлива мома, само за илюстрация, че хората поддържаха това "чудо" само заради едно качество, ум да ти зайде с какви усилия.
За да не прекалявам с обясненията, на твое място правя един задълбочен сърч в нета - гледам за сериозни разсадници, желателно Плевен (ИЛВ), южните околопловдивски и пазарджишки такива и си правя списък от 5-10 сорта с желани и налични качества. Задрасквам повечето, оставям няколко, купувам, засаждам, след 1-2 години се хваля в тая тема. :))))) Точка от мен!)
These users thanked the author Иво Некитов for the post:
Marto (27 фев 2024, 10:40)
Rating: 6.7%



kokorko
Мнения: 8
Регистриран: 24 ное 2021, 17:42
Place: София
Местоположение: София
Has thanked: 9 times
Been thanked: 1 time

Re: Vitis vinifera (Лоза европейска)

Непрочетено мнение от kokorko » 13 мар 2024, 16:15

@Marto
Както ти писах по-горе с изключително значение е да има проветривост ! Разбирай, да се обезлиства яко , за да може да се проветрява. Другото което е важно да се пръска с различно препарати, аз съм изкл. доволен от Талендо, купил съм си 1л и си дърпам със спринцовката, ( мога да ти подаря за проба 1 спринцовка само пиши).
These users thanked the author kokorko for the post:
Marto (13 мар 2024, 18:31)
Rating: 6.7%



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 984
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 76 times
Been thanked: 598 times

Re: Vitis vinifera (Лоза европейска)

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 28 май 2024, 12:17

Днес правих трето пръскане, след 30 мин изтича сухият желателен срок (да не вали 2 часа след пръскането). Сигурно е вече, засега облаците са към хоризонта и предвид посоката на вятъра няма страшно. Друга година по това време да съм правел най-много второ. На моменти се питам заслужава ли си всичко това (не, по-скоро), но - емоция и малко инат... Да знаеш, че държиш последните остатъци от един легендарен български сорт: след 20 г със сигурност почти няма да го има. А и го има удовлетворението, че си един от 1-2 процента жители на Татковината, които имат възможност да пият истинско вино (не "технологичен продукт" от гроздов концентрат от С. македония или Молдова. Идея си нямате, ама по-добре така <he-he> ).
Та - втората половина на другата седмица - четвърто, после към/ около 15 юни - пето. После - иншаллах (каквото рече Господ).



Отговори