Скоруша (Sorbus domestica)

forumolubec 1978
Любител на южните растения
Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
Place: Бургас
USDA zone: 7b
Has thanked: 116 times
Been thanked: 142 times

Re: Скоруша (Sorbus domestica)

Непрочетено мнение от forumolubec 1978 » 23 сеп 2023, 01:11

Преди два дни успях да говоря със собственика на една скоруша с подрязан връх. Човекът потвърди, че дървото е започнало да изсъхва, след като му е премахнал водещия клон. Преди да общувам с него, имах някои съмнения за думите ми от предходния коментар. Ето дръвчето, което има много издънки и някоя от тях би могла да даде ново начало.
Изображение
Не бях уверен в думите си по рано през месеца, но предположението ми се основаваше на скелетната структура на стари дървета.
Изображение
И млади такива. Ъгълът на растеж на короната е остър дори при млади дървета.
Изображение
Това не е растение, което би се развивало, ако желаете да е ниско и с разстелена корона. Това са ми наблюденията, ако имате примери за обратното, ще ми е интересно да видя.
These users thanked the author forumolubec 1978 for the post:
greenn (16 окт 2023, 11:13)
Rating: 6.7%

Martin Stoilov
Регистриран: 06 апр 2024, 19:27
Place: Пловдив
Altitude (m): 165
Has thanked: 12 times
Been thanked: 6 times

Непрочетено мнение от Martin Stoilov » 06 апр 2024, 20:39

Здравейте градинари от цяла България! От години чета форума, но чак сега се регистрирам. Да ви се представя - казвам се Мартин Стоилов и съм докторант първа година в Аграрен Университет Пловдив. Темата на докторантурата ми е свързана с изследване на скорушата в България. Както вероятно знаете, числеността на това дърво намалява в цяла Европа вкл. в България поради различни причини. Изчезват вековни дървета с ценни качества, а естественото възпроизводство на вида е сведено до минимум. Целта ми е да изследвам колкото мога повече плододаващи дървета и накрая се надявам да създам насаждение, където да се съхраняват най-ценните форми т.е. дърветата с най-едри, красиви и вкусни плодове. Това би било отлична основа за бъдеща селекция с вида. Ако всичко мине по план, се надявам скорушата да бъде съхранена за поколенията, да добие популярността, която заслужава и повече хора да научат за нея и да се радват на полезните качества на това невероятно дърво.
Тъй като районите, където се среща скорушата, са обширни и отдалечени един от друг, имам нужда от Вашата помощ. Изпратете ми информация за всяко плододаващо дърво, което ви е известно - приблизително местоположение (напр. близо до село.....) и снимки на дървото и плодовете от предишна година/и, ако имате такива. Колкото повече снимки, толкова по-добре. Тъй като една от задачите ми е да проследя фенофазите, ако качите актуални снимки на скоруши в началото и края на цъфтежа и приблизително местоположение, ще ви бъда изключително признателен. През лятото ще започна експедиции из страната и ще се радвам да се срещна на живо с много от Вас.
These users thanked the author Martin Stoilov for the post (total 5):
Kiril Donov (07 апр 2024, 08:12) • reimbrant (07 апр 2024, 16:00) • veso (07 апр 2024, 16:01) • Marto (07 апр 2024, 20:44) • greenn (11 апр 2024, 13:03)
Rating: 33.3%

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -8.8 (22-Feb-2025)
Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 1091 times
Been thanked: 2604 times

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 07 апр 2024, 08:14

Добро начинание, желая Ви успех!
Райчо ми беше подарил една скоруша, но миналата есен я изпуснах по време на сушата. Не очаквах, че може да имаме лято през ноември и толкова жестока суша. Изгубих много дървета, вкл. кипариси и смокини.
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 2):
Martin Stoilov (07 апр 2024, 15:45) • reimbrant (07 апр 2024, 16:00)
Rating: 13.3%

Martin Stoilov

Непрочетено мнение от Martin Stoilov » 11 апр 2024, 19:28

forumolubec 1978 написа:
22 сеп 2019, 21:21
Обещаното от август клипче на млада скоруша.
Къде е това дърво, плодовете му вкусни ли са?

forumolubec 1978
Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
Place: Бургас
Has thanked: 116 times
Been thanked: 142 times

Непрочетено мнение от forumolubec 1978 » 12 апр 2024, 10:17

Здравейте!
Дървото, за което питате, е тук! Селото е по средата на пътя между Шумен и Бургас.
https://www.google.bg/maps/@42.8708496, ... &entry=ttu
Обществени дървета скоруши в населеното място има много.
Ще ви посоча още няколко броя в Бургас. Също обществени дървета.
https://www.google.bg/maps/@42.5171503, ... &entry=ttu
Това е от парка "Св. Троица"...имаше и още едно, но сега точно къде беше...
https://www.google.bg/maps/@42.5117961, ... &entry=ttu
Познавам хора, които знаят много дървета по горите, но става сложно(ангажиращо).Дано поне и това Ви помогне! От първото дърво не съм се добирал до плод, но от бургаските съм хапвал. Качествени са, особено двете дървета, които са едно до друго.
These users thanked the author forumolubec 1978 for the post:
Martin Stoilov (12 апр 2024, 13:07)

Martin Stoilov

Непрочетено мнение от Martin Stoilov » 12 апр 2024, 13:25

Благодаря ви много forumolubec 1978! Точно на хора като вас разчитам! Колкото повече дървета набележа, толкова по-добре, за да мога да ги изследвам през лятото и есента. Дано още хора от форума се включат. Като наближи времето да идвам към Бургас, непременно искам да се срещна с вас и ако ме запознаете с хората, които знаят къде има такива дървета по горите, ще ви бъда много благодарен. Поздрави от Пловдив на Бургас!
These users thanked the author Martin Stoilov for the post:
forumolubec 1978 (12 апр 2024, 18:27)

Потребителски аватар
Marto
Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
Place: м-ст. Боровец - юг
Altitude (m): 138
Last winter's low (°C): -8.6 С°
Has thanked: 427 times
Been thanked: 126 times

Непрочетено мнение от Marto » 12 апр 2024, 17:06

Виждал съм скоруша в ботаническата градина-Варна.Имат сайт ,можете да се свържете с тях и да получите информация за дървото.
These users thanked the author Marto for the post:
Martin Stoilov (12 апр 2024, 17:16)

Martin Stoilov

Непрочетено мнение от Martin Stoilov » 17 май 2024, 14:04

Здравейте! Благодаря на хората, които се отзоваха. Направих и фейсбук група за скорушата, където да събирам информация. Ако някой иска да я разгледа и да сподели информация, е добре дошъл да го направи: https://www.facebook.com/groups/1542153193309376/

Потребителски аватар
Marto
Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
Place: м-ст. Боровец - юг
Altitude (m): 138
Last winter's low (°C): -8.6 С°
Has thanked: 427 times
Been thanked: 126 times

Непрочетено мнение от Marto » 20 май 2024, 18:13

Вчера снимах скорушите в ботаническата градина.
Изображение
These users thanked the author Marto for the post:
Martin Stoilov (21 май 2024, 10:55)

Martin Stoilov

Непрочетено мнение от Martin Stoilov » 22 юли 2024, 19:23

ivo-k написа:
25 юли 2021, 17:57
Имам две дървета, които почти не поглеждам, не за друго, а защото са в ъгъла и не изискват никаки грижи :) Всяка година се чудя дали да не ги поорежа, но все ги оставям да растат свободно.На около 7 години са, като са посадени преди 5. Около 5+ метра са на височина, много добре се развиват, независимо че земята не е много и е сушаво. Наскоро забелязах че едното дърво за пръв път има плод. Ще видим резултата на есен.

Изображение

Изображение
Здравейте Ivo-k, тази събота и неделя ще проучвам скорушите в района на Сандански. Бих искал да се свържа с вас и да ми покажете скорушите, които отглеждате. Може ли някакви ваши координати, за да се разберем? Може да ме потърсите във фейсбук, ако искате. Аз съм администратор на групата Да спасим Скорушата в България.

Потребителски аватар
ivo-k
Регистриран: 17 юни 2013, 19:28
Place: Дупница/Сандански
Altitude (m): 200
Has thanked: 37 times
Been thanked: 28 times

Непрочетено мнение от ivo-k » 06 авг 2024, 15:48

Martin Stoilov написа:
22 юли 2024, 19:23

Здравейте Ivo-k, тази събота и неделя ще проучвам скорушите в района на Сандански. Бих искал да се свържа с вас и да ми покажете скорушите, които отглеждате. Може ли някакви ваши координати, за да се разберем? Може да ме потърсите във фейсбук, ако искате. Аз съм администратор на групата Да спасим Скорушата в България.
Здравейте г-н Стоилов. Едва днес виждам че сте писал. Малко сме се разминали ... Ще ви пиша във ФБ, ако мога с нещо да съм полезен.

Иначе след като почнаха да раждат, само по няколко плодчета първите две години, тази година имат доста плодове. Даже едното дърво си е отрупано подобаващо. Забравих да ги снимам, ще гледам следващия път да го направя.
These users thanked the author ivo-k for the post:
Martin Stoilov (07 авг 2024, 19:52)

Отговори