Сладък (обикновен) кестен (Castanea sativa)

Slavyanski
Любител на южните растения
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Place: Централен
Altitude (m): 485
USDA zone: 6b
Absolute minimum (°C): -21°C
Last winter's low (°C): -17,5°C
Has thanked: 143 times
Been thanked: 35 times

Re: Сладък (обикновен) кестен (Castanea sativa)

Непрочетено мнение от Slavyanski » 24 фев 2018, 19:37

Meжду другото, едно-две интересни видеа за историята на кестените в САЩ. Може да е особено интересно за г-н Донов :)

Бях чувал за американския кестен, който бил почти унищожен, но нямах представа, че всяко четвърто дърво в горите на източните щати било ядлив кестен. Интересно нашенските кестени дали са устойчиви на въпросната болест (мана ли се казва?). Reimbrant ми разправи, че в карловско нещо гинели в последно време кестените (ядливите).

Eто една статия за болестта на български:

http://www.gorabg-magazine.info/old/kesten_07_07.html

Slavyanski

Непрочетено мнение от Slavyanski » 11 мар 2018, 17:04

Само да добавя един ъпдейт за моите кестенчета. При прогнози за -15 в края на миналия месец, и четейки, че кестенът ако замръзне, нищо не става от него, реших да извадят повечето от покълналите кестени, които бях посадил. Оставих два за проба на място. Ами какво да кажа: температурата падна до -19,5 градуса на 1 март рано сутринта, предната нощ беше към -15, обаче имаше и 40-50 см сняг, който си е свършил работата и на кестенчетата нищо им нямаше след разтопяването на снега. Не знам дали земята е замръзвала въобще, заради дебелата снежна покривка.

Хайде, днес е направо първи пролетен ден. Честито на всички! Аз присадих няколко череши върху вишна и самопоникнала череша, а вчера пробвах и кестен върху благун на "кози крак". Обаче дъбът беше твърде сух и мисля, че е било по-рано отколкото трябва, но ще видим какво ще излезе.

Slavyanski

Непрочетено мнение от Slavyanski » 06 май 2018, 21:20

Доста време мина от последното ми писане за кестените, които посях тая зима. Посях 11 кестена на окончателно място около едно деренце в района, както и една облагородена фиданка. Също стартирах и някои фиданки в контейнери за евентуално пресаждане по-натам. По съвет на Кирил Донов пробвах да присадя кестен върху дъб, за да захвана втори по-едър сорт, но летен дъб нямах - сложих върху зимен, цер и благун. Двата ми благуна взех от баща ми и ги сложих на окончателно място... ако не станат кестени, ще са си благуни, което не е лошо (казват, че ядките на благуна са ядливи повече от другите жълъди).

Първо, кълняемостта на кестените ми (български от Беласица и дребни) беше сигурно над 80-90 процента. Имах и малко едри гръцки, които бях купувал за печене, но реших да пробвам и с тях. Ами те по начало бяха плесенясали отвътре на една трета, но останалите (здравите) си никнаха. Въобще много добра кълняемост. За момента тези в контейнери са ми поникнали почти всичките, а тези в земята само някои, но и голяма суша ни мъчи. Днес беше първия ден с по-сериозен дъжд от повече от месец. Ето една снимка на кестенче от преди няколко дена:

Изображение

Мулчирал съм ги със сухи треви, и оградил с бодливи клонки, с надеждата да предовратя разни животинки да ги нападат. И въпреки това, някои от кестените редовно бяха отривани, или търсени неуспешно (предполагам от мишоци), а на две от местата, въпреки многото глогови, бодливи клонки, намерих дупка една педя дълбока - не знам от кого, може би диво прасе или язовец дори? Разбира се, кестените ги нямаше, та се наложи да сложа нови. И чакам сега след дъждовете да дръпнат.

Относно плододаването, хора, които са сели кестени ми казват, че често почват да образуват ядки след 5-6 година, което не е като 20-25 години. Но и ще ми трябва кръстосано опрашване на облагороденото дръвче, и по тая причина се пробвах върху дъб, защото кестени нямах, а дъбчета - изобилно. Обаче засега нищо не става от присадките и честно казано, не очаквам нещо да излезе. Ето една снимка:

Изображение

Това е присадка на копулация върху благун. Калемите не са изсъхнали, но няма развитие на пъпките. Говорих по въпроса с овощаря Веселин Орешков от Троян и той ми каза, че тия присадки са за моя сметка. За него шансът е нищожен, понеже дъбът и кестенът били в различни семейства, по-можело върху бук, и той имал успех, даже оставил и клонче от бука за доказателство понеже присадката била почти до земята. Аз имам още два калема, които ако имам време и намеря малък бук наблизо, може да пробвам отново. Жалко за хубавите калеми :) Но поне придобивам опит. И благодарности за reimbrant, който ми прати калеми от два сорта от Карловския Балкан. Но аз си знаех, че това е рискова операция... Пък ще видим, направил съм сигурно към 20, ако не и повече, присадки. Всъщност идеята ми беше да захвана сортовете и после да ги прехвърля върху истински кестен, налято или напролет.

Друго нещо, което ми спомена г-н Орешков относно плододаването - той навремето бил сял кестени, вика, и все изкарвали празни чашки. И му казали, че трябвало да се сее "средна" ядка, а не "крайна". Но и той не знае колко е вярно... А и аз не знам какви точно ядки съм слагал.

Ако е рекъл Господ тия дръвчета да просъществуват и да се опазят от болести и диви животни, аз имам търпение да чакам един ден и плод да дават. Иначе досега не бях виждал как пониква кестен. По-различно от по-дребните семена, които съм сял:

Изображение

Интересното е, че пуска първо корен, и след това пуска стъбло нагоре, а ядката стои за запас отстрани и дори някои се подаваха малко над почвата. А аз очаквах да се подаде растението над земята барабар с ядката "на главата", все едно зеленчук съм посял.

Slavyanski

Непрочетено мнение от Slavyanski » 16 май 2018, 13:48

Тъкмо се позарадвах на падналите дъждове и растежа на кестените, и дивите животни не останаха по-назад. Вчера облагородената ми фиданка беше добре, с едно 20-25 см растеж на най-горните пъпки и се зарадвах, че засега сърните не са я закачали. Но в последните дни бяха успяли да оглозгат листата на някои млади ябълки и знаех, че трябва да се вземат мерки. Мястото не е заградено, а и специално там където са кестените, реално се води и общинско - или поне е останало такова след връщането на земите на хората. Та заграждането не е вариант, както не беше вариант и да садя такива големи дървета в двора. И отидох днес с идеята да сложа мрежа плюс двугодишни глогови клонки, които да пазят дръвчетата. Ето една снимка след поставянето на глога:

Изображение

За съжаление сърните ме бяха преварили снощи и бяха отчупили и изяли двете най-горни и основни разклонения на дръвчето до главното стъбло. Малко след дъжд качулка, но сложих фина поцинкована мрежа и застопорих няколко бодливи клони от глог в мрежата, уж да ги отблъсквам с бодлите му. Реално ако периодично изяждат новия растеж сърните, нищо няма да излезе. Да не говоря за дивите прасета, които се проявиха за пореден път и бяха изровили и втория кестен, който сложих на мястото на първия изровен. Май ще карам на разсади в контейнери и пресаждане при по-големи дръвчета на лято. А ливадата са я разорали като трактор нощеска. Връщах чимовете на място, иначе после всичко остава на бабуни.

Другата новина от вчера е, че за моя изненада при поредната проверка открих, че едната присадка върху цер е тръгнала да се разлиства! Да не повярва човек. И то място където бях правил две присадки една до друга, на една туфичка дъбчета. По-големият цер имаше вече 30 см растеж на дъба, и не очаквах като разгърна да видя напъпил кестен на по-малкото дъбче:

Изображение

Проверих след това всички присадки и открих още две засега успешни върху горун, а на повечето върху цера калемите не са засъхнали... тъй че надежда има. Поне да запазя калеми за още една година и вече да облагородя някои от кестените. Господин Донов не е говорил празни приказки:

Изображение

Това на снимката е кестен върху горун/зимен дъб. Сложих му днес кол да не се спънем в него. Хубавото е, че засега са хванали и от двата ми сорта кестен.

Изображение

А това е още едно напъпило горунче. За съжаление няма как да оставя никое от дръвчета да расте на място. Все още тая надежда единият кестен върху благун да се разлисти. Също присадките, които са сполучливи (засега) са "на копулация". На кози крак и разцеп не са успешни. Да пораснат още малко без да увехнат и може да известя Орешков. За моя сметка.

ПП: Всъщност като прегледах снимките от компютъра излиза, че последната присадка не е на копулация, а на кози крак. Та се коригирам.

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -2.2 (22-Nov-2024)
Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 1026 times
Been thanked: 2501 times

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 16 май 2018, 17:26

Интересно!
Имам спомени, че кестенът върху дъбова подлижка страдаше страшно много от хлороза при мен и като не се погрижих навреме - в крайна сметка загина. Затова внимавайте при поява на жълти нови листа!
Сега ще очакваме сравнение и отзиви от Вас, как се държат различните подложки и коя е най-добра за Вашите условия. Аз навремето не успях да направя това сравнение, а сега вече не намирам никъде кестени, които да са присадени върху дъб. Другата пролет и аз ще си направя, имам два сорта кестени в градината, а и знам още няколко плододаващи дървета около Пловдив. А есента ще си набавя няколко малки подложки от гората до нас.

Predator 70
Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
Place: Бургас
Has thanked: 108 times
Been thanked: 237 times

Непрочетено мнение от Predator 70 » 05 сеп 2018, 20:42

Преди няколко години и аз засях един кестен,незнам каква е била подложката но на втората година започна да страда от хлороза.слагах му зелен камък,пръсках го с Тензо желязо,листата му позеленяваха малко но накрая изсъхна!

Потребителски аватар
Maria-Joanna
Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
Place: Белград
Altitude (m): 116
USDA zone: 8a
Has thanked: 72 times
Been thanked: 106 times

Непрочетено мнение от Maria-Joanna » 06 сеп 2018, 23:31

За любителите на кестени. Аз не ги отглеждам, но ги обожавам във всякакъв вид, дори и като сладко
Изображение

Slavyanski

Непрочетено мнение от Slavyanski » 07 сеп 2018, 10:23

Какъв вкус има това сладко? Никога не би ми хрумнало... кестени и сладко.

Иначе да направя една вметка - в крайна сметка моите присадки на кестен върху горун и цер бяха неуспешни. Калемите тръгнаха да се развиват (няколко), но после изсъхнаха. Язък за хубавите калеми от Райчо, ама аз си поех риска.

А т.нар. хлороза по кестена как се бори и как да я предотвратяваме?

Потребителски аватар
Maria-Joanna
Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
Place: Белград
Altitude (m): 116
USDA zone: 8a
Has thanked: 72 times
Been thanked: 106 times

Непрочетено мнение от Maria-Joanna » 07 сеп 2018, 23:57

Slavyanski написа:
07 сеп 2018, 10:23
Какъв вкус има това сладко? Никога не би ми хрумнало... кестени и сладко.
Вкус на кестени и е голяма врътня, но си заслужава. Иначе е турски специалитет.

Slavyanski

Непрочетено мнение от Slavyanski » 08 сеп 2018, 12:15

Турците много си падат по такъв тип работи, тъй че не съм изненадан.

forumolubec 1978
Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
USDA zone: 7b
Has thanked: 114 times
Been thanked: 141 times

Непрочетено мнение от forumolubec 1978 » 12 окт 2018, 20:53

Идва времето на кестените. Преди да Ви покажа личните си наблюдения до 10-15 дни, както се казва, "да подгреем" предстоящото кестеново угощение с два клипа.
Първият клип е от село Брежани, Благоевградско:

Вторият клип е от Егейска Македония, Гърция. Селото се казва днес Грива(бг/мак.Крива) в подножието на Паяк планина и е свързано с националноосвободителните ни борби. И до днес селото е населено със..."славофони гърци".
П.П. Цялото ни крайбрежие от Равда до Обзор е населено с хора от този край намиращ се северно от Солун...

forumolubec 1978
Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
USDA zone: 7b
Has thanked: 114 times
Been thanked: 141 times

Непрочетено мнение от forumolubec 1978 » 21 окт 2018, 09:56

Дойде време да споделя и моя скромен опит с кестените. Дълги години си събирах кестени от една крайпътна изоставена ТКЗС градина по пътя между Бургас и Айтос. През март 2012 извадих 7-8 семенака и ги засадих - два в двор на наследствен имот, а останалите в избрани от мен места в гората. В гората без навременна поливка всички изсъхнаха. В двора двете шлибалки бяха една до друга. С времето прочетох информация, че трябва да има две дървета, за да има добро опрашване и през 2015 преместих едното дръвче на 10 метра. Същевременно през 2016 година градината с 35-40 годишни дървета бе унищожена, за да се сее...естествено житни култури. През 2017 година т.е. 5 години след засаждането в двора непреместеният кестен цъфна и за моя изненада плододаде от единствения женски цвят. Плодът бе дребен, колкото нокътя на палец на мъжка ръка. Ето клип от времето на цъфтежа:

Интересното е, че през минала година при едно пътуване до град Кубрат в центъра на града попаднах на старо кестеново дърво. Беше натоварено с плод, а в близост друго нямаше.Ето клип:

Тази година младото ми дръвче имаше 6 бодливи топки, но половината паднаха преждевременно, а охранен плод с дребна ядка взех само от две:

Имам и клип с големината на плода , но.. да не задръствам, че както съм тръгнал... <smile134>
Няколко думи за мястото на засадените кестени. Намират се на 200 метра надморска височина, в едно затворено котловинно поле на община Руен по долината на Голямата река(Алмадере), приток на река Луда Камчия. Мястото е с късни пролетни слани и считам, че кестените са доста подходящи за локацията, заради късния си цъфтеж. Есенно време мястото не може да се сравнява по студ с котловинните полета западно от София, между Драгоман и Бела паланка, заради близостта на морето и кестенът има възможност да охрани плода. Аз съм доволен от размера на плода, още повече с калибъра ми напомня младините, когато ходех да събирам
буков жълъд за похапване. Може и да пропускам нещо, но засега толкова.

Потребителски аватар
ilia
Регистриран: 15 апр 2010, 14:07
Place: Самуилово, Петрич
Absolute minimum (°C): -16.5
Last winter's low (°C): -16.5
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Непрочетено мнение от ilia » 13 фев 2023, 20:40

Как вървят опитите с присаждане, върху дъб. Някой ще се похвали ли?

Slavyanski

Непрочетено мнение от Slavyanski » 06 апр 2023, 22:08

Аз се отказах от дъба като подложка. Нищо не се хвана.

Имам някои семенаци, за съжаление повечето не успях да ги разсадя навреме, после пък бях унищожени от едни кози. От разсадените немалко изсъхнаха от липса на поливки.

Големи дървета са и съм ги садил около едно дере. Имах повече надежди, но растат бавно. Все пак останаха 4-5, може и нещо да излезе. Но колко ще просъществуват си нямам идея. Някои заболяват и загиват, а тези едва ли са устойчиви.

C100
Регистриран: 29 ное 2024, 14:37
Place: Велико Търново
Altitude (m): 130
USDA zone: 7a/7b
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Непрочетено мнение от C100 » 29 ное 2024, 14:50

Kiril Donov написа:
23 фев 2018, 05:54
По принцип може да се садят две различни дървета, плътно едно до друго. С растежа, короните им ще се съединят и ще стане едно дърво, но с два сорта.
Здравейте! С оглед големината на тези дървета, идеята ми харесва. Някой има ли наблюдение или опит доколко близо мога да ги засадя - в една яма, метър или повече?

Отговори