Домашна тропическа оранжерия с мин. ср. темп. +20°С

Видове оранжерии и нашият опит с тях.
Прилагане на различните видове защита срещу слани, мраз и студ.
Зимна защита на южни и топлолюбиви растения.
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -6.9 (10-Feb-2023)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Has thanked: 844 times
Been thanked: 2095 times

Re: Домашна тропическа оранжерия с мин. ср. темп. +20°С

Мнение от Kiril Donov » 21 яну 2022, 20:23

Не можах да направя цялата оранжерия тропическа, само една малка част поддържа наистина топли условия почти постоянно. Но пък голямата част е доста приличен субтропик. А както се вижда на тази прогноза за Алания (Южна Турция), моята оранжерия е дори малко по-добре при студените нахлувания. С отопление, разбира се. При мен е с няколко градуса по-топло, а по-ниска температура от 3-4 градуса никога не съм виждал. През деня е поне 12 градуса, рядко остава около 10. Говоря за облачно и студено време. При слънчево време е поне 25 градуса. Температура, за която в Алания могат само да мечтаят по това време.
С други думи - постигнах възможно най-топлия микроклимат с възможно най-минималните разходи за отопление. Поне 95% от цялото отопление през зимата е пасивно, т.е. това е топъл въздух, който излиза от котелното и не се налага включване на радиаторите. Единствено в топлата част има един радиатор, който отоплява винаги, когато работи парното.

В момента започна цъфтежът на голямото авокадо Мексикола. Цялото дърво е отрупано с цветове. Няколко растения манго също се готвят да цъфнат. Папаята... тя не е спряла да цъфти и връзва плодове цяла зима. Бананите нарастват и едното стъбло взе да поляга заради тежестта на грозда с плодовете. Дано не забравя да направя някоя снимка тези дни.
Ето температурите в Алания в следващите дни. Там едва ли имат цъфнало авокадо.
Изображение

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria

Мнение от Kiril Donov » 11 фев 2022, 13:12

Снощи в полунощ навън беше +4.7 градуса, а в къщата беше направо горещо, затова реших да не отоплявам. Не беше отоплявано и през деня, като днес отново е жега и вероятно ще започна за пропускам отоплението всеки път, когато е слънчево през деня и през нощта не пада под нулата. Без отопление от 48 часа и в къщата в момента е 24 градуса.
При минимална навън снощи от +3.0 градуса, в оранжерията минимумът беше +7.5 градуса, а в малката оранжерия е паднало до +9.9 градуса. Това е сериозна разлика с навън и явно все пак е имало някаква циркулация на по-топъл въздух от котелното към оранжерията. Макар и без отопление, това е повишило температурата с няколко градуса, иначе щеше да стане по-студено. В укритието навън, където имам много южни растения, минимумът е +4 градуса, т.е. в оранжерията щеше да е най-много толкова, ако не беше излизал въздух от котелното.
Ето един кратък клип от вчера на цъфтящо авокадо. Понеже през деня беше отворена вратата на оранжерията, бяха влезли всякакви буболечки и вътре се чуваше страхотно жужене. Не знам обаче, дали се долавя в клипа.
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 6):
traiko (11 фев 2022, 13:20) • veso (11 фев 2022, 14:21) • mhronev (11 фев 2022, 14:57) • ПетърD (11 фев 2022, 16:57) • reimbrant (11 фев 2022, 23:02) • T_Odor (12 фев 2022, 22:22)
Rating: 40%

vutov
Любител на южните растения
Регистриран: 24 яну 2016, 20:40
Район: Varna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 21 times

Мнение от vutov » 11 фев 2022, 21:53

Super!
Един такъв клип с добро качество на цялата оранжерия би бил доста интересен и мотивиращ.
These users thanked the author vutov for the post (total 2):
sl2 (11 фев 2022, 23:16) • veso (12 фев 2022, 11:16)
Rating: 13.3%

veso
Регистриран: 25 юни 2016, 15:20
Район: София кв. Орландовци
Надморска височина (m): 521
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): -21°С
Минимум последна зима (°C): -10,6°С
Has thanked: 865 times
Been thanked: 47 times

Мнение от veso » 12 фев 2022, 11:18

vutov написа:
11 фев 2022, 21:53
Super!
Един такъв клип с добро качество на цялата оранжерия би бил доста интересен и мотивиращ.
Напълно подкрепям!

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): -8°С(10.02.2023)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1
Has thanked: 686 times
Been thanked: 434 times

Мнение от perperikon » 12 фев 2022, 11:48

Няма ли някой връзки по телевизиите, че да му пратим един снимачен екип, за да гледа цяла България родни тропици и красоти!? <thumbup>
Както знаем обаче, в България добрата новина не е новина, а само лошата! Очаквам скоро след калните дупките по пътищата, да започват да ни показват и "нарисувани" от самодейци градски тоалетни. Все пак това формира народния манталитет, вкус и апетит за новини, политици и всякакви други "герои" - напред към копрофилия и копрофагия!? <bash>

Потребителски аватар
Смрика
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район: Кюстендил
Надморска височина (m): 480
Метеостанция: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB
Has thanked: 102 times
Been thanked: 157 times

Мнение от Смрика » 07 апр 2022, 14:44

Какво се случи с манготата, че измряха?

Потребителски аватар
Kiril Donov

Мнение от Kiril Donov » 07 апр 2022, 17:11

Мангото хваща болести, а аз малко ги неглижирах миналото лято, понеже отсъствах в повечето време. Отделно, при моите условия повечето растения дадоха плодове без семе, което не е нормално. Затова малко загубих мотивация. А и като нямам достатъчно място, 40 сорта манго и без друго ми бяха прекалено много. Сега имам само към двайсетина сорта, но вече избягвам да ги броя. В момента има доста завръзи по тях, тази година и времето беше с мен, та ще видим до края на лятото. Ако наберем хубави плодове, значи вече съм им открил тайните при българските условия и тогава мога да продължа. Говоря за студените оранжерийни условия при мен. При домашни условия е различно.

Потребителски аватар
TRex
Регистриран: 01 авг 2013, 15:23
Район: Ботевград
Надморска височина (m): 360
USDA zone: 6b
Абсолютна минимална t° (°C): -20.7
Has thanked: 16 times
Been thanked: 2 times

Мнение от TRex » 20 май 2022, 07:16

До колкото знам, оранжерия може да се направи без никакви разрешителни, документи, но за такава голяма важи ли същото?

Потребителски аватар
Kiril Donov

Мнение от Kiril Donov » 21 май 2022, 14:47

Оранжерията ми е сглобяема. Мога да я разглобя и да изчезне за няколко дни, включително и свалянето на стъклата. Не е постоянна конструкция, няма никакви заварки. Всичко е сглобено на място, свързано е с болтове и гайки. По статут няма никаква разлика с найлоновата оранжерия.

Потребителски аватар
Kiril Donov

Мнение от Kiril Donov » 16 окт 2022, 11:37

Вчера смених едно стъкло, което без да искам счупих през лятото. Залепих и някои пукнати стъкла, които за поредна година ме домързя да сменя. Снощи свалих и мрежата, а днес изведнъж слънцето за нула време вдигна температурата вътре. Явно мрежата значително понижава температурата през лятото, но сега слънцето е вече слабо и с мрежа оставаше под 30 градуса вътре.
Ето една снимка от преди малко.
Изображение
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 3):
perperikon (16 окт 2022, 14:07) • veso (16 окт 2022, 15:04) • Мусон (16 окт 2022, 19:19)
Rating: 20%

Потребителски аватар
Kiril Donov

Мнение от Kiril Donov » 08 яну 2023, 12:15

Няма да сменям името на темата, но искам да ви кажа, че заради цените на дървата и изобщо на цените за отопление, вече официално прекратявам проекта "Тропическа оранжерия".

Спрял съм парното още преди Коледа, като го пусках само за около седмица, за да може американският ни зет от Флорида, да види как се отопляваме тук. Той не беше виждал парно отопление и нямаше представа от топлия уют, който се получава с него. След това спрях парното и вечер пускам един маслен радиатор в хола в къщата, от където идеално се отоплява цялата къща (над 200 кв.м. на двата етажа). Докато се топлим на ток, оранжерията остава без никакво отопление, но така съм решил да бъде вече. С ток засега е много по-евтино отоплението, за целия декември сметката ни се вдигна с под 100 лева, което в момента се равнява на по-малко от половин кубик дърва. Половин кубик дърва ги изгарям за 2-3 дни. Затова вече ще пускам парното, само когато навън температурите падат под -2 градуса и има опасност да падне под нулата в оранжерията. Такива нощи тази зима имахме 4 броя до момента, но май и целият януари няма да има нужда от отоление. Така ще се топлим на ток само вътре в къщата.

Температурите в оранжерията всяка вечер са малко над нулата, а в по-топлата мини-оранжерия падат до около 5-7 градуса. Въпреки това, мангото за поредна година отново реши да цъфти посред зима, заради което би трябвало да ни остави без плодове. Аз обаче се заинатих и вкарах първото цъфнало в хола, а скоро ще вкарам и останалите, които решат да цъфтят. Сега имам много малки завръзи по това в хола. Същото направих и с две растения Карамбола, които тази зима отново решиха да цъфтят. С авокадото вече знам, че няма да има проблеми, затова да цъфти когато си поиска.

Още от ноември съм нагласил проветрителите да се отварят на +10 градуса, затова тази зима в оранжерията температурите са доста по-ниски. Но това не спира много от тропическите видове да цъфтят, макар да няма шанс за плодове при толкова ниски температури.

Загуби засега нямам, но една от кокосовите палми отново стана цялата на петна, явно е много топлолюбив сорт. Става въпрос за сорта Fiji Dwarf. Тя ми е любимка и е най-красива, затова е в най-голямата саксия (даже има и корени в земята), но е въпрос на време да я загубя. Другите сортове засега нямат поражения.

Една бутилкова палма бях забравил преди 5 години под голямото авокадо. Там тя се вкорени в земята и си расте. Много ми беше чудно, как точно оцелява, понеже там е най-студената зона в оранжерията. Мислех си, че голямо дърво отгоре я предпазва от изстиване. Обаче миналата година случайно установих, че термоглавата на радиатора до нея се е развалила и не спира отоплението, когато температурата е над +4 градуса, както е нагласена. Това уж ми даде обяснение за оцеляването на бутилковата палма, както и две малки палми Ликуала до нея, пак под голямото дърво авокадо. Обаче тази зима не съм отоплявал, а бутилковата палма си изглежда свежа и зелена. До сега трябваше да е останала без листа при тези температури, а дори трябваше и да е умряла при онези двайсетина мрачни дни до началото на декември. Как оцелява до момента - това остава загадка. Авокадото над нея може да вдигне температурата само с 1-2 градуса и то само през нощта. За сметка на това, тя остава в сянка през целия ден и при нея не се вдига над 10-12 градуса, защото отгоре има проветрител, откъде влиза студен външен въздух през деня. Веднага щом температурата в оранжерията достигне +10 градуса, проветрителите се отварят и долу в ниското си остава много ледено, каквото е било през нощта, особено в засенчените места.
Колко е било ледено през нощта говори фактът, че сутрин стъблата на папаята са мокри от конденз. Понеже през нощта стават ледени, а сутрин слънцето бързо вдига температурата в оранжерията, по стъблата се образува конденз от голямата разлика в температурите.
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 3):
sl2 (08 яну 2023, 15:18) • veso (08 яну 2023, 16:42) • perperikon (08 яну 2023, 20:02)
Rating: 20%

veso
Регистриран: 25 юни 2016, 15:20
Район: София кв. Орландовци
Надморска височина (m): 521
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): -21°С
Минимум последна зима (°C): -10,6°С
Has thanked: 865 times
Been thanked: 47 times

Мнение от veso » 08 яну 2023, 16:51

А защо не сложите един климатик в оранжерията?
Разхода няма да е голям, а ще спасява положението нощем.

edi
Регистриран: 14 апр 2014, 15:09
Район: 41,4/23,2
Надморска височина (m): 158
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -13,8 от 2017 г.
Минимум последна зима (°C): -8,5 зона 8б
Has thanked: 0
Been thanked: 10 times

Мнение от edi » 08 яну 2023, 17:12

Щом има радиатори още по икономично отопление е с термопомпа. Ако се захранва с фотоволтаици направо безплатно. Напоследък това е най-модерно, който може а си го позволи. Друг вариант добър за оранжерия е пропан бутанова горелка. Освен 100% КПД от изгарянето, като отпаден продукт се получава и така необходимите за растенията въглероден двуокис и водни пари.

Потребителски аватар
Kiril Donov

Мнение от Kiril Donov » 08 яну 2023, 19:52

Благодаря за предложенията! Но нямам намерение повече да инвестирам в отопление на оранжерията. Дори при старите цени на дървата, отоплението на тази оранжерия си беше излишен лукс, но аз успях да го комбинирам с отоплението на къщата и реално почти нямах увеличение на разхода. Но при сегашната цена на дървата, със сигурност ще ги пазя само за голям студ. Почти през цялото време ще се отопляваме на ток, а това означава, че директно трябва да изсипвам пари в оранжерията, ако искам да я отоплявам. На този етап отоплението просто не е целесъобразно.

Когато замислях тази оранжерия, беше немислимо навън да отглеждам авокадо, цитруси, черимоя, драконов плод и още някои южни плодни видове. Вярно, мечтаех си за тропическа оранжерия с кокосови палми и дуриан, но бързо разбрах, че това няма как да се получи, не и на приемлива цена. Така накрая ми останаха само субтропическите плодни видове.

Междувременно климатът се промени драстично и вече навън отглеждам ядливи качествени цитруси без никаква защита или почти без защита. Имам авокадо навън вече за втора зима. Реално погледнато, при условия, при които в миналото отглеждах цитруси, сега вече навън мога да отглеждам много по-топлолюбиви видове, като авокадо, черимоя, а защо не и манго, например. Цитрусите започвам да ги измествам към по-открити места, защото издържат на студ. В оранжерията ще оставя само тези видове, които могат да понасят дълготрайно ниски температури над нулата, без това да им се отразява негативно. Такива видове засега се оказаха:

1. Манго - държи се добре на студено. Лошото обаче е, че студеното време стимулира цъфтежа още през зимата, а при ниски температури не връзва нищо или дава некачествени плодове. Затова тепърва ще търся начин за отглеждане с плододаване, иначе издържа на ниски наднулеви температури.
2. Авокадо - никакви проблеми!
3. Канистел (Egg-fruit) - засега издържа на студ, а при един приятел в Анталия миналата зима го валя и сняг и му нямаше нищо.
4. Саподила (Чико) - имам 3 сорта и засега всички растат много добре и плододават при моите ниски температури. Само не трябва да пада под нулата, понеже плодовете зреят 1 цяла година и през зимата ще измръзнат. При мен цъфти през лятото и зрее през лятото, а в тропиците цъфти и зрее целогодишно.
5. Мами Сапоте (Mamey sapote) - засега се държи много добре. Това са бавнорастящи и много скъпи растения,, не знам как ще се прежаля да засадя едно навън. Но няма друг начин. Имам само два сорта, но много трудно си прихваща при облагородяване.
6. Черимоя - засега ми се струва, че ще се получи и с този вид. За разлика от Атемоя и Sugar Apple, които не понасят толкова добре студа.
7. Джаботикаба - все още съм на опити с този вид (имам три вида), но някои хора твърдят, че издържат даже и в Северна Калифорния, затова имам надежди.
8. Драконов плод - имам растения навън от няколко години, зимуват идеално при бугенвилиите, т.е. нямат никакви проблеми, стига да не пада под нулата. Жълтата не издържа добре на студ и всяка зима изгнива в основа, а после я вкоренявам отново. Ще трябва да я присадя върху по-студоустойчив сорт.
9. Личи - все още опитвам, но сякаш издържат колкото авокадо.
10. Кардамон - перфектен дори и малко под нулата.

Всички тези видове мога да отглеждам навън до стена, както цитрусите. Тази година ще засадя първите растения, от които съм успял да си размножа опитни растения.
Приключих опитите с Джакфрут, Мангостийн и Дуриан. Не стават при моите условия, просто искат много повече топлина. Аз обаче приключих с отоплението.

vutov
Регистриран: 24 яну 2016, 20:40
Район: Varna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 21 times

Мнение от vutov » 08 яну 2023, 21:55

Все пак експериментът е изключително полезен като изводи и информация.
Интересно е, че въпреки огромните количества пръст и земна маса зад стената на оранжерията, както и къщата, която се явява нейна страна, температурната разлика между вътре и вън през нощта е само няколко градуса.
Явно, единствено вкопани оранжерии могат да постигнат повече като разлика без отопление.

Интересно ми е обаче, че не е написано за папаята при условия на липса на отопление.

Отговори