Мнение
от Kiril Donov » 08 яну 2023, 19:52
Благодаря за предложенията! Но нямам намерение повече да инвестирам в отопление на оранжерията. Дори при старите цени на дървата, отоплението на тази оранжерия си беше излишен лукс, но аз успях да го комбинирам с отоплението на къщата и реално почти нямах увеличение на разхода. Но при сегашната цена на дървата, със сигурност ще ги пазя само за голям студ. Почти през цялото време ще се отопляваме на ток, а това означава, че директно трябва да изсипвам пари в оранжерията, ако искам да я отоплявам. На този етап отоплението просто не е целесъобразно.
Когато замислях тази оранжерия, беше немислимо навън да отглеждам авокадо, цитруси, черимоя, драконов плод и още някои южни плодни видове. Вярно, мечтаех си за тропическа оранжерия с кокосови палми и дуриан, но бързо разбрах, че това няма как да се получи, не и на приемлива цена. Така накрая ми останаха само субтропическите плодни видове.
Междувременно климатът се промени драстично и вече навън отглеждам ядливи качествени цитруси без никаква защита или почти без защита. Имам авокадо навън вече за втора зима. Реално погледнато, при условия, при които в миналото отглеждах цитруси, сега вече навън мога да отглеждам много по-топлолюбиви видове, като авокадо, черимоя, а защо не и манго, например. Цитрусите започвам да ги измествам към по-открити места, защото издържат на студ. В оранжерията ще оставя само тези видове, които могат да понасят дълготрайно ниски температури над нулата, без това да им се отразява негативно. Такива видове засега се оказаха:
1. Манго - държи се добре на студено. Лошото обаче е, че студеното време стимулира цъфтежа още през зимата, а при ниски температури не връзва нищо или дава некачествени плодове. Затова тепърва ще търся начин за отглеждане с плододаване, иначе издържа на ниски наднулеви температури.
2. Авокадо - никакви проблеми!
3. Канистел (Egg-fruit) - засега издържа на студ, а при един приятел в Анталия миналата зима го валя и сняг и му нямаше нищо.
4. Саподила (Чико) - имам 3 сорта и засега всички растат много добре и плододават при моите ниски температури. Само не трябва да пада под нулата, понеже плодовете зреят 1 цяла година и през зимата ще измръзнат. При мен цъфти през лятото и зрее през лятото, а в тропиците цъфти и зрее целогодишно.
5. Мами Сапоте (Mamey sapote) - засега се държи много добре. Това са бавнорастящи и много скъпи растения,, не знам как ще се прежаля да засадя едно навън. Но няма друг начин. Имам само два сорта, но много трудно си прихваща при облагородяване.
6. Черимоя - засега ми се струва, че ще се получи и с този вид. За разлика от Атемоя и Sugar Apple, които не понасят толкова добре студа.
7. Джаботикаба - все още съм на опити с този вид (имам три вида), но някои хора твърдят, че издържат даже и в Северна Калифорния, затова имам надежди.
8. Драконов плод - имам растения навън от няколко години, зимуват идеално при бугенвилиите, т.е. нямат никакви проблеми, стига да не пада под нулата. Жълтата не издържа добре на студ и всяка зима изгнива в основа, а после я вкоренявам отново. Ще трябва да я присадя върху по-студоустойчив сорт.
9. Личи - все още опитвам, но сякаш издържат колкото авокадо.
10. Кардамон - перфектен дори и малко под нулата.
Всички тези видове мога да отглеждам навън до стена, както цитрусите. Тази година ще засадя първите растения, от които съм успял да си размножа опитни растения.
Приключих опитите с Джакфрут, Мангостийн и Дуриан. Не стават при моите условия, просто искат много повече топлина. Аз обаче приключих с отоплението.