Поликарбонатна оранжерия на Нико Р.
- Смрика
- Любител на южните растения
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Район: Кюстендил
- Надморска височина (m): 480
- Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
- Has thanked: 89 times
- Been thanked: 168 times
Re: Поликарбонатна оранжерия на Нико Р.
ти си написал „височината варира от 3м до към 2м.“ и според мене не е нужно да изравняваш (с копане или легло), защото не пречи да ги гледаш растенията с денивелация (тоя един метър на девет дължина почти се губи) или да беше терасирал площта на 2-3 нива, вместо открай до край изравянане.
-
- Регистриран: 30 яну 2011, 21:46
- Район: Варна
- Надморска височина (m): 120
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 28 times
Цитрусите вече са “свободни”
Портокал ,мандарина и най-малкото в далечния край грейпфрут стар руби имам и ред домат няколко вида свежи подправки.Всичко се случва така ,както съм си го представял и съм много доволен.Следваща стъпка е да сложа някаква настилка там където се ходи.

Портокал ,мандарина и най-малкото в далечния край грейпфрут стар руби имам и ред домат няколко вида свежи подправки.Всичко се случва така ,както съм си го представял и съм много доволен.Следваща стъпка е да сложа някаква настилка там където се ходи.

- These users thanked the author niko for the post (total 2):
- perperikon (02 май 2022, 21:44) • veso (03 май 2022, 12:16)
- Rating: 13.3%
- zack
- Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
- Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
- Район: Ивайловград/София
- Надморска височина (m): 260
- USDA zone: 8a/8b
- Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
- Минимум последна зима (°C): -5.6 на 08.01.2010
- Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/ https://meter.ac/gs/nodes/N197/history.html
- Has thanked: 351 times
- Been thanked: 519 times

За настилка, на мен ми допада някакъв камък. Примерно с гнайсови плочи ще стане супер

- Rating: 6.7%
-
Малко да размърдам нещата тук ,че мина доста време
Като цяло много съм доволен от първото лято от оранжерията станаха страхотни доматки,пъпеши и всичко без да се налага пръскане с препарати.
В най-горещите дни не съм измервал повече от 37 градуса охлаждането се получи добре.Зимата знам какво е необходимо да се подобрят показателите мин.температура влага.
Цитрусите се развиват добре ще сложа няколко снимки

Като цяло много съм доволен от първото лято от оранжерията станаха страхотни доматки,пъпеши и всичко без да се налага пръскане с препарати.
В най-горещите дни не съм измервал повече от 37 градуса охлаждането се получи добре.Зимата знам какво е необходимо да се подобрят показателите мин.температура влага.
Цитрусите се развиват добре ще сложа няколко снимки

- Rating: 13.3%
-
- Регистриран: 18 юни 2022, 23:36
- Район: Северно Черноморие
- Надморска височина (m): 0
- USDA zone: 7b/8a
- Абсолютна минимална t° (°C): -15
- Минимум последна зима (°C): -7
- Метеостанция: Варна
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Намесвам се в темата, защото ми е на дневен ред една такава миниоранжерийка на балкона, пак за Варна. Жилището е много топло. Имам едно неотопляемо помещение, но и там пече и май и зимата ще е жега в някои часове поне няколко зимни месеца. Та разгледах полокарбонатните оранжерийки и мисля да вместя една на едната малка тераса, за няколко сорта клементини, един лимон и смокини евентуално (тъкмо и колелото на хлапето ще прибера). Та въпроса ми е, понеже и тая тераса е напечена основно, има ли вероятност да е твърде топло с поликарбоната, как беше Т през дългата варненска "есен" вътре? А също и влагата? Ако и без това ще става твърде топло през месеците до декември, се обезсмисля и ще си ползвам помещението.
-
Не мога да ти дам адекватен съвет.Ако имаше като моята щях да ти предам малко от моя опит,но оранжерия на тераса това е много далече от това ,което знам.vanila_varna написа: ↑25 сеп 2022, 14:55Намесвам се в темата, защото ми е на дневен ред една такава миниоранжерийка на балкона, пак за Варна. Жилището е много топло. Имам едно неотопляемо помещение, но и там пече и май и зимата ще е жега в някои часове поне няколко зимни месеца. Та разгледах полокарбонатните оранжерийки и мисля да вместя една на едната малка тераса, за няколко сорта клементини, един лимон и смокини евентуално (тъкмо и колелото на хлапето ще прибера). Та въпроса ми е, понеже и тая тераса е напечена основно, има ли вероятност да е твърде топло с поликарбоната, как беше Т през дългата варненска "есен" вътре? А също и влагата? Ако и без това ще става твърде топло през месеците до декември, се обезсмисля и ще си ползвам помещението.
Виж моята много лесно удря към 30 градуса през есента
И около 12 градуса в миналогодишните най-студени дни при облачно време.
А колкото до конденза от това аз знам ,че не мога да избягам.Зимата не поливам ,но конденз има просто защото имаме много влажно време във Варна,а не ми се слагат влагоабсорбатори.Има нещо още аз не затварям напълно навсякъде поне до към Януари и Март вече отварям отново.
-
- Регистриран: 18 юни 2022, 23:36
- Район: Северно Черноморие
- Надморска височина (m): 0
- USDA zone: 7b/8a
- Абсолютна минимална t° (°C): -15
- Минимум последна зима (°C): -7
- Метеостанция: Варна
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Благодаря! И толкова ми е достатъчно, насочи ме,
имайки в предвид разликата в размерите. Явно поне имам време до към края на декември да реша, до тогава ще имам наблюдения за помещението, защото там още не се живее, но при всички случай ще е по-хадно, отколкото в дребната оранжерийка. Просто цитрусите са още сравнително малки и ще ги дондуркам.
имайки в предвид разликата в размерите. Явно поне имам време до към края на декември да реша, до тогава ще имам наблюдения за помещението, защото там още не се живее, но при всички случай ще е по-хадно, отколкото в дребната оранжерийка. Просто цитрусите са още сравнително малки и ще ги дондуркам.
-
Започва се
Промяната от зелен плавно в жълт и скоро сигурно оранжев цвят на мандарината в оранжерията.

Скоро и новата порция вкусни домати ще са готови тази оранжерия е много точно попадение.

Промяната от зелен плавно в жълт и скоро сигурно оранжев цвят на мандарината в оранжерията.

Скоро и новата порция вкусни домати ще са готови тази оранжерия е много точно попадение.

-
- These users thanked the author niko for the post:
- Garabadouble (24 яну 2023, 16:45)
- Rating: 6.7%