Оранжерийните експерименти на Иво

Видове оранжерии и нашият опит с тях.
Прилагане на различните видове защита срещу слани, мраз и студ.
Зимна защита на южни и топлолюбиви растения.
Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 1062
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Район: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -22
Минимум последна зима (°C): -8
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 582 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Мнение от Иво Некитов » 18 мар 2023, 14:01

Пускам долу една неугледна, но изключително важна снимка с, така да се каже, концептуално значение! :)
На нея се вижда презимувала Загарка (лимонче) на 2 зими. Миналата почти го бях отписал, но се оправи, дори върза 2 плода - на снимката. Кое е важното? Важното е, че тази зима той бе защитаван пасивно само с два слоя найлон. От север и изток растението е съвсем открито, завет има някакъв само от запад. Бидонът, кафяв, е северно от него, беше под найлона. Обърнете внимание как скелетното клонче към бидона е практически напълно запазено, дори са тръгнали нови пъпки, а отдалеченият е с измръзнали листа и вероятно голям процент измръзване на самия клон. Растението без никакво съмнение ще се възстанови и ще върже някой плод, съдейки по опита от миналата зима, когато беше доста по-зле. Тогава беше без бидони, но и Т не падна под минус 8 и половина, а сега имах еднократно минус 12.
Изводи: пасивната защита на ниски цитрусови дръвчета е напълно възможна в 8 зона, дори в долния и край - БЕЗ траншеи. Малко в сферата на шегата, ако се направи една достатъчно софистицирана траншея в променения ни климат вече може да се пробваме и с Кокосова <453> . Това е майтап, но ако Т не пада под минус 12 и нещо, и добро изпълнение на укритието с двоен найлон.... Всъщност, за да говорим наистина за двоен найлон, между тях трябваше да има някакъв въздушен слой, а в моя случай просто метнах един връз друг два найлона над двата бидона и забравих за тях от ноември до днес. Вчера реших да жертвам няколко квадрата в голямата оранжерия и да сложа там в ОГ 3 цитруса. За това - по-късно.
Много е важно! Буферните съдове с вода са критично важни. Без тях просто НИЩО не правим. Предполагам, ако бяха от метал, резултатите биха били още по-добри. Пак да напомня защо водата е с между 1 и 2 порядъка по-ефективна от, примерно, камъни или друг твърд материал: ако/когато Т падне на нула градуса, водата остава с Т нула градуса, докато не замръзне целият обем (тя инкасира огромен за обема си студ, за да замръзне, респ. отделя топлина. Вярно, в обратната посола също е така, а тогава нещата не са в наша полза, но в края на краищата нулата за цитрусите е поносима в общия случай), а това в зими като сегашните и топлоизолация (найлоните) практически НЕ СЕ случва. Все пак, топлоотдаването на пластмасата е малко и далечните клони са измръзнали.В това псевдоукритие има и едно Помело. То е северно от втория бидон, който е син, 60-литров. Заради неогряването от слънцето там нещата са по-зле, но все пак има оцелели листа и клонки.

Added in 17 minutes 16 seconds:
Обективно казано, направо си оставих ръцете, но не разполагах с време тогава, защото имах други приоритети (банана). А и целта беше да разбера какво наистина ще стане. Ако Т беше останала като предната зима, вероятно щеше да минат без никакви поражение, но както коментирах веднага след десети февруари (минус 12.4), това дори е за добро, защото инак бихме се разглезили. Има и друго. Виждате, самото растение е абсолютно малаче, горкото, ако беше малко по-голямо, вероятно щеше да е по-добре. Освен това, беше торено и поливано до последно (големите листа). Все пак вярвам, че при идентични условия, при една добре изпълнена двуслойна защита с 10-15 см между двата слоя найлон, растението би оцеляло практически без поражения.
Тук има материал за размисъл, обаче, а ако растението не е 50-60 см като това, а метър-метър и 20-40? Не знам. Ще разберем, живот и здраве, до 2-3 години. Макар че частично отговорът е ясен отсега.
На 5 метра на север имам 3 цитруса в ОГ, с един найлон, но им пусках един нагревател под минус 3-4 градуса.
Там пораженията са следните (по вид), доколкото мога да видя през найлона, защото още не съм го махнал (ще има много яки снимки като го сторя до десетина дни или още другата седмица - зависи как ще преценя застудяването в края на месеца)
- Тардиво ди Джакули - 2-3 на сто поражения, на практика - никакви. Станало е истинско дръвче с 2 дузини жестоки плодчета и височина 150-ина см с кичеста корона. Атракцията на заведението лятото)
-лимон Майер - около 50 на сто поражения. Ще го бъде, има 7-8 запазени плодове в добро състояние. Трета зима, първата - аха-аха да замине, втората - с 10 на сто останала листна маса изби рибата възстановявайки се напълно и залагайки 2 дузини плод, сега с тия 50-ина на сто останали листа нямам съмнение, че ще го бъде и
-Портокал, най-вероятно Навел, зле. Виждам 4-5 на сто оцелели листа, но така е трета поредна зима и ми минава през акъла да го сменя.
These users thanked the author Иво Некитов for the post (total 2):
veso (18 мар 2023, 17:12) • ivo-k (22 мар 2023, 16:36)
Rating: 13.3%veso
Любител на южните растения
Мнения: 271
Регистриран: 25 юни 2016, 15:20
Район: София кв. Орландовци
Местоположение: София
Надморска височина (m): 521
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): -21°С
Минимум последна зима (°C): -10,6°С
Has thanked: 874 times
Been thanked: 45 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Мнение от veso » 18 мар 2023, 17:17

Ценна информация.Потребителски аватар
Maria-Joanna
Любител на южните растения
Мнения: 408
Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
Район: Белград
Местоположение: Белград-София
Надморска височина (m): 116
USDA zone: 8a
Has thanked: 27 times
Been thanked: 30 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Мнение от Maria-Joanna » 19 мар 2023, 20:24

Благодаря за ценната информация. Аз прехвърлих голямото помело около1,80 м, едно юзу - 3 годишно и 1 мандаринкуат 6-7 годишен в ОГ в полейтиленовата оранжерия. Пък ще видим идната зима какво ще излезе. Ще използвам съвета ти с бидоните, макар че в другата част на оранжерията има много и големи растения в големи саксии, които без проблем презимуват "без бидон". Тази зима дори една питанга избута без поражения. Само дето прекалено я засуших та някои лестенца паднаха, но това е бял кахър.Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 1062
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Район: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -22
Минимум последна зима (°C): -8
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 582 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Мнение от Иво Некитов » 19 мар 2023, 21:28

Бидоните са вариант за "плоска" защита, без стени и траншеи. НО! Ако е в стабилна голяма, но не прекалено, оранжерия (като моята до 120 квадрата, все пак предполагам че и двойно по-голяма би свършило работа), може да се реагира с активна подкрепа - духалка/калорифер или както аз предпочитам, газов инфрачервено-конвективен източник. А за голямата оранжерия бая се замислям дали да не инвестирам в една градинска газова гъба. Там няма мърдане, ала разходът е една бутилка за под денонощие (по груби спомени, още не съм се заравял в материята). Демек за еднократно или хайде, 2-3 кратно антизимно РСЗО става. Но като трайно решение е прекалено скъпо. Хубавото е, че последните 6 зими практически не се налага повече от 2-3 пъти (тази - ако бяха там - 1, миналата и двете предни - нито един, първите 2 - по 1 до 3 нощи).

Не знам дали всички са наясно, че в момента преживяваме наистина уникална климатична промяна.
Траншеите са много ОК и сигурна работа при достатъчна дълбочина, но за мен това е минало: друго си е 9 месеца истински цитрусови дръвчета като част от пейзажа, не залепени до скапана стена или заровени в "полумазе". Да, трябва си защита, но вече съвсем различна от онази преди само 15 години!

ПС Това писание важи за равнината, ако човек има баири и скатове в двора, разбира се, че трябва да се възползва от тях.
These users thanked the author Иво Некитов for the post (total 2):
Kiril Donov (20 мар 2023, 10:36) • ivo-k (22 мар 2023, 11:51)
Rating: 13.3%Отговори