Мини оранжерия на терасата

Видове оранжерии и нашият опит с тях.
Прилагане на различните видове защита срещу слани, мраз и студ.
Зимна защита на южни и топлолюбиви растения.
veso
Любител на южните растения
Регистриран: 25 юни 2016, 15:20
Place: София кв. Орландовци
Altitude (m): 521
USDA zone: 7a
Absolute minimum (°C): -21°С
Last winter's low (°C): -10,6°С
Has thanked: 1014 times
Been thanked: 59 times

Мини оранжерия на терасата

Непрочетено мнение от veso » 04 яну 2020, 19:17

По препоръка на г-н. Донов, отварям нова тема.
Отдавна отглеждам цитруси, но от 7-8 години се запалих по тропически плододаващи растения, и това стана след като открих Палм център, а след това и Форума.
Започнах с едно манго, което за една година уморих, но не се отказах и купих друго и т.н.
Поради липса на двор, съм принуден всяка есен да прибирам "тропика" в хола, но освен хамалогията и неудобството от струпването на много растения пред прозореца, липсата на достатъчно сетлина е най-големия проблем. Растенията започват да линеят, хвълят листа и някои загиват. Пролетта докато се съвземат и започне интензивен растеж, половината лято вече е минало и пак вътре.
Така се зароди идеята за оранжерия на терасата,и за ужас на жена ми, тази есен я реализирах!

Ще се опитам накратко да опиша направата и, ще сложа и снимки.
Конструкцията направих от CD профил за гипсокартон( здрав е, лек е, и се реже с ножица за ламарина)и я сглобих със самонарезни винтове. За тераса, кадето атмосверните условия( вятър, сняг) не ме притесняват, профила е подходящ.
Покрих я с поликарбонат 8мм. от три страни, защото отгоре е таван, от дясно е север и има стена, за това на тези места сложих фибран 5 см. за по добра изолация. Бих сложил и на задната страна( от към хола) но ще затъмни 2/3 от прозорците и няма да влиза слънце. На пода наредих фибран 10см. и отгоре саксиите. На задната стена, по цялата дължина направих врата на панти от поликарбонат, която се вдига нагоре.
За отопление използвам инфрачервена печка с термо реле, закачена максимално високо на задната стена с профил. Не съм доволен обаче от нея, защото нагрява листата на гуавата и едната папая( те стигат почти до тавана) и една част опадаха. а топлината не достига до саксиите и корените са на хладно. За това тази есен, съм решил да сложа подово отопление от нагревателен кабел между два листа гипсокартон.

Вътре подържам 16-17°С през деня, при слънчево време температурата достига 28-30°С. Слънцето я огрява странично от 10ч. до залез.
В оранжерията има манго, две папаи( планинска и ред лейди), джакфрут, черимоя, банан кавендиш и семенаци на манго.
Забравих размерите: 2,0/2,0/1,0м съответно Дължина/Височина/Ширина.
Друго не се сещам, ще кача и снимки, но поради близкото разстяние, ще трябва една част да са от хола, и незнам каква представа ще се добие.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
These users thanked the author veso for the post (total 3):
Marto (04 яну 2020, 20:21) • forumolubec 1978 (05 яну 2020, 09:57) • Kiril Donov (05 яну 2020, 10:57)
Rating: 20%

vutov
Регистриран: 24 яну 2016, 20:40
Place: Varna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 29 times

Re: Мини оранжерия на терасата

Непрочетено мнение от vutov » 05 яну 2020, 00:24

Много интересно. Евала. Може ли една зуумната снимка от улицата, за да се види от друг ъгъл.
Аз не разбрах, може ли да се влиза вътре?

И с какво, по-скоро защо не се остъкли самата тераса?

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -2.9 (05-Jan-2025)
Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 1045 times
Been thanked: 2535 times

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 05 яну 2020, 11:03

Браво! Точно от такава тема имахме нужда във форума! <bravo2>
Има толкова хора, които нямат градина и отглеждат всичко в апартаменти, а това е като реализирана мечта и всеки може да види, че е възможно.
Пред всичките мушички, влага, окапващи листа и измъчени растения вътре вкъщи, аз също мисля, че е за предпочитане такава мини-оранжерия на терасата. Там поне условията са максимално близки до оптималните. Аз също години наред минавах през това и после реших проблема си, а това направи щастливи растенията ми, както и мен.

Заключвам първото мнение и качвам снимките на нашия сървър, иначе ще спрат да се виждат след време.

veso

Непрочетено мнение от veso » 05 яну 2020, 12:50

vutov написа:
05 яну 2020, 00:24
Много интересно. Евала. Може ли една зуумната снимка от улицата, за да се види от друг ъгъл.
Аз не разбрах, може ли да се влиза вътре?

И с какво, по-скоро защо не се остъкли самата тераса?

Нека малко се оправи времето, и ще снимам от улицата. Малко е далечко, защото съм на
трети етаж, но ще снимам.
Не искам остъклена тераса, първо лятото не влиза прохлада в хола, второ терасата е югозападна и растенията ще се " сварят" и не на последно място, когато се стопли, вадя маса и и столове и се кефя на зеленина.
Added in 1 minute 20 seconds:
Kiril Donov написа:
05 яну 2020, 11:03
Браво! Точно от такава тема имахме нужда във форума! <bravo2>
Има толкова хора, които нямат градина и отглеждат всичко в апартаменти, а това е като реализирана мечта и всеки може да види, че е възможно.
Пред всичките мушички, влага, окапващи листа и измъчени растения вътре вкъщи, аз също мисля, че е за предпочитане такава мини-оранжерия на терасата. Там поне условията са максимално близки до оптималните. Аз също години наред минавах през това и после реших проблема си, а това направи щастливи растенията ми, както и мен.

Заключвам първото мнение и качвам снимките на нашия сървър, иначе ще спрат да се виждат след време.
Благодаря!

veso

Непрочетено мнение от veso » 11 окт 2020, 20:39

Да раздвижа малко темата.
Като цяло, опита се оказа се оказа успешен. Имах проблеми със силиконовите нагревателни кабели, частично изгоряха, и се наложи подмяна по никое време, поради което, някои растения закъсаха, с други се разделих.
Това лято направих подово отопление в рамка, което мога да местя, за да не ми пречи през лятото. Когато разваля оранжерията, ще го изправя до стената, където стоеше докато съхнеше. Монтирах и автоматика на прозореца, като тази на кактусарника на Райчо.
За сега всичко работи .От един месец растенията са вътре и се чувстват добре.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
These users thanked the author veso for the post (total 3):
Kiril Donov (11 окт 2020, 22:47) • perperikon (11 окт 2020, 22:51) • traiko (12 окт 2020, 19:02)
Rating: 20%

Жоро
Регистриран: 15 авг 2020, 14:55
Place: София-област
Altitude (m): 911
Last winter's low (°C): -11
Has thanked: 18 times
Been thanked: 12 times

Непрочетено мнение от Жоро » 06 дек 2020, 13:28

Предстои напролет да изграждам такава, но на открита тераса на къща. Терасата е с форма на четвъртинка сечение от окръжност(или символа за wi-fi на тел), правите страни са стени, дължината на откритата страна за остъкляване е около 2.50 м, височината горе долу отново толкова.
Какви разходи да очаквам? Планирам да викна заварчик, който да сглоби конструкция от профили, върху които да се остъклява, но ако има други начини, с радост приемам съвети и предложения.
Дебелина на стъклото и тн?
Благодаря!

vikqta
Регистриран: 08 авг 2022, 17:25
Place: гр. София, кв. Редута
Altitude (m): 565
Has thanked: 0
Been thanked: 8 times

Непрочетено мнение от vikqta » 02 дек 2024, 22:54

Здравейте, банда! Решил съм и аз да си сложа малка оранжерийка на терасата за няколко цитруса и две малки канарки и две малки маслинки. За съжаление живея в апартамент в гр. София и нямам възможност за експерименти в ОГ. Намислил съм да взема едно готово парниче от братята китайци, което да го попривържа хубаво за парапета да не хвръкне, а вътре да сложа един тръбен нагревател 120 вата вързан на термостат, като мисля да държи темп. около 3, 4 градуса. Според вас има ли смисъл да се занимавам или е обречена кауза :)
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -2.9 (05-Jan-2025)
Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 1045 times
Been thanked: 2535 times

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 03 дек 2024, 09:56

Има смисъл, разбира се. В повечето време дори изобщо няма да се налага отопление.

Потребителски аватар
Смрика
Запален любител на южните растения
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Place: Кюстендил
Altitude (m): 480
Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB
Has thanked: 165 times
Been thanked: 273 times

Непрочетено мнение от Смрика » 03 дек 2024, 17:06

Не е евтино като парче найлон, но защо не безрамково остъкляване на терасата? Или дори парче поликарбонат, което затваря терасата.

Ava
Регистриран: 23 апр 2020, 16:00
Place: Бургас
Altitude (m): 95
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 13 times
Been thanked: 3 times

Непрочетено мнение от Ava » 03 дек 2024, 19:13

Аз съм с оранжерия на терасата вече три години. Сглобявам я като захладнее и пролет я разглобявам. Не е толкова трудоемко. Но на пода слагам фибран за изолация. Отоплявам с парче фолио за нагряване, но и друго става.

miroki2
Регистриран: 20 ное 2024, 11:18
Place: България
Altitude (m): 20
Has thanked: 15 times
Been thanked: 4 times

Непрочетено мнение от miroki2 » 03 дек 2024, 19:43

Ако мога да съм в помощ.
Найлона най-вероятно ще е до първата буря и ще се скъса някъде. Един съсед има велоаргометър на балкона и го зави с подобно купено покривало. Вече е залепено на две три места с цели парчета 50*50см.
При мен миналата есен изкърти остъклението между съседните тераси. Като се изкърти от дюбелите камъка със все плочите. Става дума за оригинално преграждане. 50см високо над зида. С метална рамка и релефно стъкло. Та съобрезете се с тези неща. Зависи и на кой етаж сте.
Поликарбоната, като си правих оранжерията го проучих до колкото можах. Има здравина ако е огънат, и то по дължина на ивиците. Ако е прав се клати и ще лумбурка, ако не е добре укрепен. Иначе е здрав. Като хвърля камък по оранжерията се връща.
These users thanked the author miroki2 for the post:
sl2 (04 дек 2024, 18:31)
Rating: 6.7%

vikqta
Регистриран: 08 авг 2022, 17:25
Place: гр. София, кв. Редута
Altitude (m): 565
Has thanked: 0
Been thanked: 8 times

Непрочетено мнение от vikqta » 06 дек 2024, 15:51

Мерси много за съветите, към колегата Смрика - няма как да преградя, предвид, че половината е открита отгоре, а и парапетите са със стъкла, не са зидове, а също така искам само да се ползва за зимата, след студовете напролет да мога бързо и лесно да разглобявам. Относно фабричния найлон, като го гледам, при първия по - сериозен вятър е чао, но си мисля да направя покривало от армиран найлон или винилите, с които затварят заведенията. Относно конструкцията, тръбите са алуминиеви, но конекторите са пластмасови и ще мисля някакъв начин за подсилване. Ако нищо не се получи или е много афифно, ще мисля вариант с профили и поликарбонатни плоскости, такива сложих на терасата в стария ми апартамент, за да не бягат котките 🤣 вече няколко години не са мръднали при всякакви бури и фьон 🙂

Потребителски аватар
Смрика
Запален любител на южните растения
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Place: Кюстендил
Altitude (m): 480
Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB
Has thanked: 165 times
Been thanked: 273 times

Непрочетено мнение от Смрика » 06 дек 2024, 17:44

поликарбонатът от 4мм е доста гъвкав та лесно може да се нагажда.

Отговори