Непрочетено мнение
от sl2 » 03 яну 2025, 17:17
Агавето му е трета зима навън без защита, в началото бях решил да му хвърлям найлон, но понеже е на много закътано и слънчево място, а и дренажа му е отличен реших да го пробвам, защото имах още няколко бройки, а то расте бързо, Пораженията първата година бяха най-сериозни, но той е боец и бързо се възстанови. Втората година загуби най-ниските си листа, но това при тях е нормално, просто софийската зима ускори този процес. Сега обаче вече е доста пораснало и не очаквам почти никакви повреди, НО разбире се това зависи от обичайното студено нахлуване в края на януари. Ако се наложи за няколко дена мога да му хвърля найлон, не за друго, но да му помогна в труден момент. Посадих на един приятел вариегатна форма на 25 км. от София и на същата надморска височина както при мен, но там е доста ветровито и една идея по-зимно от при мен. Там го покрихме с найлон, като на острите връхчета съм сложил фибран. Днес ходихме дотам и всичко е наред.
Added in 12 minutes 57 seconds:
...по морето агавета отдавна траябваше да има във всеки двор и то дори не само американа. Вероятно не всеки отчита тяхната красота, но ние сме си такива, бавно узряваме. Когато им се създадът оптимални условия тези растения са сериозни бойци и биха се справили, аз в Гърция съм ги виждал на какви ли не диви и странни места, това не са капризни растения.
- These users thanked the author sl2 for the post:
- Мусон (03 яну 2025, 18:18)