Непрочетено мнение
от Kiril Donov » 15 ное 2021, 22:10
Един кабел 2 х 2,5 кв.мм тръгва от таблото. Ако имате заземяване в инсталацията, пуснете кабел 3 х 2,5 кв.мм. Ако имате дефектно токова защита, тогава трябва някой с малко повече познания да направи свързването, за да не ви спре токът в цялата къща.
Ако тръгва от контакт, тогава трябва задължително да се маркира къде е фазата, за да не се завърти щепсела и да се обърнат фаза и нула! Това е много важно с цел безопасност! В таблото захранването трябва да тръгва от предпазител до 25 ампера, а ако е над 20-30 метра трасето, тогава може да се сложи и 32 ампера. Не се слага излишно голям предпазител, защото може да не изключи при авария! А по-малък би изключвал от самата работа на печката.
Кабелът идва до контактора. Той трябва да се намира някъде на сухо място, най-добре в помещение или в табло. Фазата минава през контактора, като от едната страна се свързва на клема 3, а от другата страна излиза на клема 4. От клема 3 се пуска малко кабелче за мост към клема А1. Нулата продължава, без да се прекъсва никъде! Ако има трети проводник за заземяване, той също не се прекъсва!
Кабелът продължава до печката и се свързва към нея. За 3 киловата аз не бих ползвал контакт, защото лесно може да се подпали. Бих оголил кабелите на печката и бих я свързал към кабела директно чрез запояване. Клема също ще свърши работа. Ако нямате заземяване, пуснете едно мостче от нулата към заземителния проводник на печката. Накрая всичко трябва да се навие със самовулканизираща лента, а отгоре се навива и малко изолирбанд. Ако решите да запоявате кабелите, първо ги навивате по отделно със самовулканизираща лента, а накрая ги навивате отгоре с изолирбанд. Това е.
Термостатът се свързва на позиции Р1 и 1, като се ползва кабел 2 х 0.5 кв мм. Може и по-дебел, но би било излишно. Единият проводник на кабела се свързва към нулата на кабела, който идва откъм контактора. Другият проводник отива до контактора и се включва на клема А2. Сега термостатът управлява контактора. Проверете, дали при повишаване на температурата изключва. Ако тогава включва, значи е свързан наобратно и трябва да размените кабелите от позиция 1 на позиция 2. Това обаче едва ли ще се наложи. Настройте термостата на около 3-4 градуса.
Това е всичко. Внимавайте с изолациите, изпълнете всичко внимателно, защото при влажни условия може да стане беля! Имайте предвид, че аз съм самоук и не съм елтехник и ако решите да следвате съветите ми, това е на Ваша лична отговорност!
- These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 2):
- yo_ (16 ное 2021, 11:11) • veso (16 ное 2021, 12:27)