Започвам с поликарбонатната пристройка, чиито цели са две: Презимуване на цитрусите, прибл. 30 саксии и 2-3 в ОГ на това място и по-маниашката: сигурно и с най-малко проблеми/поражения, презимуване на половин дузина банани, повечето от които - от най-добрите световни ядливи сортове - Раджапури, Мона Лиза, Айс Крийм и др.
За целта, правя висока малко под 4 метра в билото от едната страна, източната, пристройка от поликарбонат. Покривът - 10 мм вафла, страниците - 4 мм. От северната страна, под ската ще има фибран и някакъв изолиращ слой - полиетилен, но може и ПВЦ заради изключителната му здравина.
Площта му ще дам точно, но като смятам наум с приближение, миналогодишните 27-28 квадрата с 2 метра височина средно(55 куб.м.) сега ще са не двойно, но почти - около 45 гвадрата при по-голяма височина на източната част.
Вътре, над бананите, ще има вътрешна защита, примерно 4 на 2 метра и 2 метра висока къщичка от армирано пвц.
ВЪТРЕ в нея около стеблото на всеки банан ще има трета линия, като ядливите ще бъдат и увити със отоплителен маркуч и изолирани с фибран и слама.
Допълнителен бонус ще бъде поставянето над земята на 2 или 3 бали слама, изолирани от земята , които седмица преди студ, при поява на опасност, ще намокря със съответния разтвор на тор и вода, за да започне гниене и отделяне на топлина.
Маркуччите около стеблата на бананите ще бъдат със съвсем отделен термостат на 6-7 градуса и при наличие на достатъччно топлина
-от слънцето
-от топлоотделянето на стените
-от биогоривото
Ще се вклюват в краен случай или изобщо няма да се включват в повеето случаи, както се надявам.
За тези допълнителни ешелони защита ще пиша впоследствие. Целта ми е максимална сигурност в най-студения зимен период, т. нар. "Триседмична зима" и автоматизиране на защитата на бананите.
Ето първоначалните снимки на рурал-ния ;) райони в началото и след поставянето на северния скат на покрива. Този петък и събота трябва да свърша огромен обем работа по нея и практически да я затворя отвън. При това положение, ще съм сравнително спокоен поне до края на октомври, тъй като при достатъчно дългите все още дни и остатъчна топлина вътре няма да пада под 5 сутрин при минус 1-2 навън, а аз не мисля, че до ноември ще е по-студено.
Изглед от изток-югоизток на мястото: