Отдавна отглеждам цитруси, но от 7-8 години се запалих по тропически плододаващи растения, и това стана след като открих Палм център, а след това и Форума.
Започнах с едно манго, което за една година уморих, но не се отказах и купих друго и т.н.
Поради липса на двор, съм принуден всяка есен да прибирам "тропика" в хола, но освен хамалогията и неудобството от струпването на много растения пред прозореца, липсата на достатъчно сетлина е най-големия проблем. Растенията започват да линеят, хвълят листа и някои загиват. Пролетта докато се съвземат и започне интензивен растеж, половината лято вече е минало и пак вътре.
Така се зароди идеята за оранжерия на терасата,и за ужас на жена ми, тази есен я реализирах!
Ще се опитам накратко да опиша направата и, ще сложа и снимки.
Конструкцията направих от CD профил за гипсокартон( здрав е, лек е, и се реже с ножица за ламарина)и я сглобих със самонарезни винтове. За тераса, кадето атмосверните условия( вятър, сняг) не ме притесняват, профила е подходящ.
Покрих я с поликарбонат 8мм. от три страни, защото отгоре е таван, от дясно е север и има стена, за това на тези места сложих фибран 5 см. за по добра изолация. Бих сложил и на задната страна( от към хола) но ще затъмни 2/3 от прозорците и няма да влиза слънце. На пода наредих фибран 10см. и отгоре саксиите. На задната стена, по цялата дължина направих врата на панти от поликарбонат, която се вдига нагоре.
За отопление използвам инфрачервена печка с термо реле, закачена максимално високо на задната стена с профил. Не съм доволен обаче от нея, защото нагрява листата на гуавата и едната папая( те стигат почти до тавана) и една част опадаха. а топлината не достига до саксиите и корените са на хладно. За това тази есен, съм решил да сложа подово отопление от нагревателен кабел между два листа гипсокартон.
Вътре подържам 16-17°С през деня, при слънчево време температурата достига 28-30°С. Слънцето я огрява странично от 10ч. до залез.
В оранжерията има манго, две папаи( планинска и ред лейди), джакфрут, черимоя, банан кавендиш и семенаци на манго.
Забравих размерите: 2,0/2,0/1,0м съответно Дължина/Височина/Ширина.
Друго не се сещам, ще кача и снимки, но поради близкото разстяние, ще трябва една част да са от хола, и незнам каква представа ще се добие.