Реших да отоворя тази тема, в която да се обсъждат варианти за основи за любителски оранжерии от поликарбонат с конструкция от метални, или дървени профили. В конкретния случай аз се интересувам от оранжерия изградена от метални профили и поликарбонат, с размери примерно 3 метра на 6 метра, или 4 на 8 метра. Оражнерията е подобна на тази на снимката по-долу.
Причината да питам за основите на оранжерията са няколко. На първо място последните години чета какви ли не статии за канцерогенен цимент. Преди години имаше скандали с внос на такъв цимент от Турция, но предполагам, че и този произведен при нас не е много по-добър. Пускам цитат от сайта на голям производител на цимент, за да се види, че не са празни приказки - "Производството на цимент изисква нагряване на суровините в специална пещ до над 1400°C. Високата температура и продължителността на престой в пещта гарантират пълното разпадане на органичните съединения. Дори остатъчната пепел остава свързана в циментовия клинкер, без обаче да влияе на качеството му". За тези, които не са запознати, във всички заводи за цимент се горят боклуци и няма никакъв контрол. Чувате го всяка вечер по новините. Т.е. циментите, които се продават са си отрова.
Друга причина да се търсят основи за малка поликарбонатна оранжерия са например това, че може да се премести по-лесно. Писал съм, че част от нашата градина се наводняваше предните години. Ако направим стоманобетонни основи на оранжерията и се наложи да я местим, това означава адски много работа. Затова искам оранжерията да има по-леки и лесни за преместване основи.
Към момента идеята ми е основите на оранжерията от поликарбонат да са от дървени греди. Предполагам, че ще са достатъчно дълготрайни съпоставяйки ги с живота на поликарбоната. Също така като предимства може би ще имаме малко по-добра изолация и по-лесното изграждане.
Това, което се чудя е какво да има под гредите? Мислих си за няколко гнайсови плочи на няколко см. под земята, върху които да легнат гредите, или нещо подобно. Също така с какво да ги обработя? Мисля си и да ги заровя в земята на половина. Примерно ако са 10 см. самите греди, да вкопани половината. Не зная, дали това няма да е проблем?
Ако някой има идея за други основи, ще се радвам да сподели. Като разглеждам снимки от Интернет, особено на фирмите продаващи хоби оранжерии забелязвам, че много често забиват металните профили направо в земята и не ползват основи, но аз не бих го направил така.