Решихме да си направим сами оранжерия за домати като начало. Мястото е с лека денивелация и се намира в местността Боровец в гр. Варна.
Ще стой покрита през цяла година.
Оранжерията я правим от метални профили и ще е с размери 3 х 6 метра с височина около 2 и малко в долната си част и към 2.20-30 в горната част.
Имам няколко въпроса, тъй като нямам опит и направих грешки още от началото.
Първо купих един УВ найлон български 200 микрона с размер 6 х 3 метра.
После поръчах, но още не са го доставили 8 х 3 метра от израелският найлон 150 микрона. До 1-2-3 дена ще го доставят.
Утре ще ходя да питам дали може да сменя този 8 х 3 метра ако не са го пратили с 7 или 8 на 9 метра.
До тук с найлона. Искаме сега за лятото да покрием само от горе, а есента и страниците.
До сега направихме само едното кубче от 3х3 метра
, защото трябва да купя метал за другата половина.
Сега качвам две снимки.
Едната е снимка какво съм направил.
А другата е опит за чертеж.
С цифри 1,2,3 на чертежа са различните профили метал, които съм ползвал. Всички правоъгълни или квадратни тръби са на 3 метра дължина.
Двата далечни вертикални стълба на снимката са от метал с размер 30х30х2мм. (Иконка 1)
Двата близки на снимката вертикални стълба са 40х30х2мм (2)
А всички хоризонтални профили са 30х20х2мм (3)
От профили 30х20х2мм на 1м дължина направихме диагонални подпори.
Всичко това е заварено с електрожен.
Вертикалните стълбове са забити в земята и оплатнени колкото може, но след като направим всичко ще се откопаят един по един колкото може и ще се излее малко цимент и камъни по тях. Както и ще се забият още малко, за да се направи по-голяма денивелация на покрива, сега е около 20 см.
Идеята е да се прокара един прът по средата на тези 3 метра , за да може да върви найлона върху него, както и с метална тел да се покрие шахматно, за да легне найлона върху нея.
Ще взема и пръти, които да заварим хоризонтално между всички външни крака на височина под земята, тоест да се изкопае около 15-20 см и прътите да се закопаят и найлона да се опъне по тях и да се закопае в земята.
Въпросът ми е , какво мислите за всичко това и разглеждам в интернет, но не виждам да продават щипки за найлон за квадратен профил 30х30.
Втори въпрос. Все още не съм купувал материали за втория квадрат.
Ако не мога да намеря щипки за квадратен профил, дали да не взема кръгла тръба фи 30?
За вкопаните профили дали да не взема също кръгли тръби ф25 или 30?
Трети въпрос. На покрива един профил 30х20х2 или кръгла тръба? Една на 1.5 м достатъчно ли е?
Тел става ли да се ползва? Ако да, каква?