Домашна оранжерия за субтропични растения във Вакарел

Видове оранжерии и нашият опит с тях.
Прилагане на различните видове защита срещу слани, мраз и студ.
Зимна защита на южни и топлолюбиви растения.
Илия
Любител на южните растения
Регистриран: 10 яну 2021, 12:12
Place: Област Софийска
Altitude (m): 835
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Домашна оранжерия за субтропични растения във Вакарел

Непрочетено мнение от Илия » 15 окт 2021, 12:19

Здравейте, това е моята оранжерия с тропични и субтропични растения, засадени в земята. Правя този пост с цел да се информирам от вас(хората с повече опит в областта) как успешно да презимувам повечето от растенията вътре, ще задам няколко въпроса относно проблемите с които се сблъсках още преди да е започнала същинската зима,но преди това малко информация! Благодаря на всеки които сподели своето мнение !
Мястото където живея, с. Вакарел, 830м надм. височина. Оранжерията е в близост,на 60 см от южната стена на къщата в която живея, по дължина е разположена от изток на запад.
Планираното и вече случващо се отопление е с стандартна печка за дома, марка BASAK или нещо подобно. Все още не клада постоянно ,само когато навън е около нулата. През зимата ,спрямо наблюденията ми през отминалата такава, без отопление оранжерията ми поддържа температура с 3.5-4 градуса по-висока от външната,като тази разлика расте с падането на външните температури. Вчера вечерта външната темп. беше 1гр(стандартен живачен термометър), преди запалване на печката вътре беше 5.6 гр(електронен термометър с функция зя запаметяване на мин. и макс.темп), един час след това вече беше 14.5 гр. Сутринта към осем навън беше 2 градуса, вътре беше 11, печката почти беше изгаснала ,но имаше достатъчно жар за да заредя пак,без да я паля на ново. Това прави около 7часа и половина горене с едно зареждане, предполагам че ако нарежа дървата ня по дребно за да се съберът повече, и не бяха толкова сухи може и да издържи повече....
Сега към растенията вътре, които са- три авокада, пасифлора лигуларис и гуадрангуларис, две черимой, два лонгана, два сладки тамаринда, суринамска череша, цейлонска канела, две алоета, два голями кактуса драконов плод, три жълти дракони мегалантус, две кафета-арабика и някво друго, един декоративен ананас, карамбола, монстера-ядливата, ванилиева орхидея, две орхидей фаленопсис, банан супер дларф кавендиш, два салака, един джакфрут, 8 гуави( лимонови, ягодови, ябълкови и един неизвестен за мен тип), лимонова трева, чаена камелия(розова), портокалов жасмин, едно личи, пахира, дърво къри, кариса, три папаи и едно манго.
Изображение

Доста време имах проблеми с конденза по 6мм поликарб. които формираше капки ,които капеха върху растенията, за целта сложих един слои полиетилен от вътрешната страна, които за сега( от два дена насам) реши проблема. Влагата си я има по поликарбоната, но капе от горната страна на найлона и се стича по него по периферията на оранжерията .
Планирам да сложа отвън един слой бъбъл фолио с едри балони и върху него още един слои полиетилен, надявам се така да вдигна температурната разлика при липса на отопление с поне два градуса и да стане от 4 на 6 гр.

Ето малко снимки на някои от растенията...
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Относно печката ....там имам някалко проблема, и това са основно и въпросите ми ...
По кюнеца ,когато е дъждовно и много влажно и печката гори, се стича чернилка, катрани. Това ставаше до предишните дни и без да е накладена печката панеже за връх на кюнеца бях слажил една сгъвка която явно събираше по малко вода и течеше по комина. Или поне това си мислех че е причината до днес , защото преди два дена сложих шапка за кюнец, и днес пак същото. На мястото където кюнеца излиза от парника също има минимално разстояние, но от там тече само по малко вода, катрана изглежда че се стича от снадките на самите кюнци. Дали ще се запушат и ще спре да тече след време, предполагам че проблема е усложнен сега в периода на валежи и висока влажност, конденз по комина и т.н. но би трябвало това да спре при суха време, не ??
Печката съм я оградил с тухли с цел да спра директния горещ въздух да опърли растенията, и с цел да направя нещо като термо батерия с напечените от жегата тухли.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Може ли такава печка да гори с въглища, четох че те поддържат огъня доста по-дълго вреве в сравнение с дървата.
Притеснението ми е да не би печката да изпуска някакви вредни за растенията и за мен газове, вече имам опърлени и изсъхнали листа по двете пасифлори и едната черимоя ,това са растенията в най-голяма близост до печката, но се чудя дали е от самата жега или е комбинация от жегата и въздуха които печката изсушава ( сложих едно менче с вода на печката за по висока влажност ),понеже има и леки щети по новия растеж на карамболата и другата черимоя, които са в другия край на оранжерията, засегнатите тъкани са главно тези в допир или в близост до поликарбоната.
Другия ми въпрос свързан с печката е как да ръководя клапите и за въздух,така че да запазя огъня горящ за най дълго време с едно зареждане, и има ли вероятност въздухът в оранжерията да свърши и огъня да изгасне или да стане нещо на растенията??

Също искам да попитам ако ми се наложи да паля и газова печка с газова бутилка, ще има ли проблем наличието на кислород в оранжерията, разни газове и като цяло експлозии?? Бутилката може ли да седи навън на минусави температури и да пуска газта от там ?
Благодаря за вашите мнения па въпросите !! <rock>
These users thanked the author Илия for the post (total 2):
Иво Некитов (15 окт 2021, 14:26) • iliyanpitbul (15 окт 2021, 16:53)
Rating: 13.3%

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -8.8 (22-Feb-2025)
Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 1091 times
Been thanked: 2604 times

Re: Оранжерия за субтропични растения във Вакарел

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 15 окт 2021, 13:58

Чудесен проект! Даже ще пусна линк и в нашата фейсбук група.
Вероятно вече знаете, че растенията са прекалено много за тази малка площ. Още догодина ще трябва да махнете част от тях. Папаята ще задуши всичко наоколо, но и бързо ще стигне покрива, ще се огъне и ще стане мазало...
За съжаление аз нямам никакъв опит с такъв тип отопление и не мога да дам никакъв съвет. Аз отоплявам на дърва, но с парен котел и радиатори. При мен топлоотдаването е разпределно равномерно по цялата площ, а радиатори не изгарят листата, макар и да поддържам 80-90 градуса температура на водата.

Илия

Непрочетено мнение от Илия » 15 окт 2021, 14:15

Благодаря, принципно аз го бях замислил отоплението с парно и радиатори, но започнахме един покрив да правим и нямах време ....сега пък нямам средства и така, трябва да работя с каквото разполагам...
Иначе зная че растенията са много и на гъсто, но мисля че зимата ще се погрижи за това,очаквам повечето ако не и всички да измръзнат в даден момент, ако се случи просто ще засадя цитруси и така....
За момента най-големият ми проблем е течащия кюнец, тоя катран дет тече се изпарява в въздуха и изпуска миризма на дим. Оранжерията не е задимена ,но се усеща миризмата до някаква степен и си мисля че може би тя има нещо общо с умиращите листа по някои от растенията ми...

Иво Некитов
Метеорологът на форума
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 623 times

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 15 окт 2021, 14:34

Илия, аз спасявам нещата, когато се наложи с една керамична плоча на газ. В поликарбонатната ми оранжерия, ще пусна снимки по-нататък, че още не съм я затворил сезонно.
Аз също мисля да сложа печка в тунелната, за да мога да издърпам сроковете за зреене на доматите си от началото на юни в май месец, но и да видя доколко мога да запазя есенните от ранните мразове навън.
Но аз планирам кюнецът да излезе хоризонтално именно заради тия течове. Как ще стане точно, ще го мисля като започна да го правя и ще споделя. Така евентуален теч ще си капе отвън под външната кривка, а ако отдалеча на няколко метра печката от изхода, ще намаля и температурата на изхода, както и ще хвана по-голяма част от топлината вътре.
Какво бих направил на твое място: Бих ползвал газова отоплителна печка, за тоя размер оранжерия в повечето случаи ще върши работа дори само едната плочка или двете - три само в големи студове. Отпред на метър и малко може да сложиш варелче или 100-150 литров здрав пластмасов бидон с вода. Нищо няма да му стане, а водата ще държи и някакъв буфер, ако ненадейно/неизчислено свърши газта.
И не, няма да имаш проблем с достъпа на въздух, според мен.2-3 мм от някой ръб/врата стигат.
Тая с дърва - още по-малко.
А инак, в предстояща студена нощ, бих палил привечер, да се разгори много добре. После затварям притока. Това няма как да е проблем. И после вече експериментираш дали ще се задими, ако затвориш и отходната клапа към комина. Тук всичко е зависи според....зависи. Ако го затвориш при все още неразпалени дърва, ще се опушиш здраво. Ако вече всичко е на 40-50 на сто жар, по-скоро няма да имаш проблем.
Друг тип и трик, както се казва. Ако сложиш два или 3 - зависи от размера, екобрикети от слънчоглед и след като се разпалят затвориш притока, ще ти държат 6-8 часа жар. Не, няма да топлят интензивно, но ще поддържат огъня и после може да сложиш разпалки или дърва без да си играеш да палиш от нулата.
Успех.

Added in 6 minutes 2 seconds:
ПС задължително някакъв вентилатор за истинските студове.

Илия

Непрочетено мнение от Илия » 15 окт 2021, 15:27

Иво благодаря! Тва с хоризонталния комин го видях и аз, но просто не е приложимо мисля в моя случаи, оранжерията е много малка. Но четох че в този случай се натрупвали много сажди по кюнеца и трябвало да се чисти по-често, има някаква логика.
Аз мисля че проблема ми идва от горната част на комина, където топлият въздух среща студения кюнец и се получава конденз. Май и аз мога да го направя хоризонтален , ако сложа една чупка там дето излиза тръбата от парника и след това с още една отново го насоча нагоре , но се чудя дали това няма да пречи твърде много на дима да излиза.
Иначе можеш ли да ми кажеш малко повече за газовата печка, в см бутилката вътре в самата оранжерия ли седи или е навън на студа, това ми е много важно !?Чувал съм че газова бутилка никога не се ползва на затворено помещение, понеже ако изпуснела газ и се паяви искра гърми... Колко голяма бутилка ползваш и колко издържа съответно на различните степени на керамичната плоча ?
Предполагам нямаш проблеми с разни изпарения свързани с горенето, четох че като отпаден продукт се произвежда много пара.
Относно брикетите, аз се надявах да мина с дървата ,понеже имам много стари греди от ремонта на покрива и други дървесини...евентуално мислех и за въглища за през нощта. За брикетите, наи вероятно ще трябва да взема цял тон от тях, или ги продават и на чувалчета някъде??
Определено ще трябва да пускам и газова, убеден съм в това.

Иво Некитов
Метеорологът на форума

Re: Домашна оранжерия за субтропични растения във Вакарел

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 15 окт 2021, 16:32

Брикетите в един строителен хипер, да не му правя реклама, са по 7 лв чувалчето слънчогледови 20 кг и 4 и дребни стотинки - от бук, 10 кг. Не ми се правят сметки, но влажността на буковите е 5-6 процента, макс 7, а на поне 2-годишни сухи дърва няма да падне под 15-20, пресните стигат и до 40. Цялата тая влага иска адски много енергия да се изпари, демек ефективността на топлоотдаването е 20-50 на сто, умозрително, а на сухите брикети е далеч над 50. Пепелта от слънчогледовите е повечко, дават и 3 на сто, а буковите са 1 процент.
В стаята си, като съм на село, се топля с камина, както и целият етаж, до 25-30 градуса, рядко обличам нещо над тениската. Хоризонталната част на комина ми след лира точно като твоята е над 3 метра и половина до комина. Чистя го - да, поне веднъж междинно зимата, ако реша - и 2 пъти, но саждите се получават 95 на сто от пресни дърва най-вече (тук едва ли има смисъл да споменавам, че НИЩО освен дърво/брикети и целулоза не се гори). В една стая имам една стара Металургия - вярно, 3 пъти по-икономична е, но топли 10 пъти по-малко - не съм чистил комина от миналата (не тая) пролет, смуче като хала, метър и нещо хоризонтална част, но сигурно половината топлина излиза през комина... Кюнците на камината с дългия кюнец мога да изчистя по всяко време, не е кой знае какво - 5 минути работа, но топли като стари спомени - сърцето на моряк : ))
За газта:
Бутилките са ми най-обикновени, от битовите. Имам и една половинка за зор заман и една 100-литрова, висока над 150 см. : ) С едно зареждане гори на една плочка над седмица, ако ме няма на обекта, но от 2017 не съм я ползвал (то и другите последните 4 зими съм включвал само по 3-4 дни).
Не виждам проблем с газта, стига да не е под нивото на повърхността (по-тежка е), а и като я запалиш и постоиш, ако не ти замирише силно, значи няма проблем. Моята пристройка е временна, затварям я ноември и отварям март или февруари отчасти. Винаги има откъде да влезе въздух. Мисля и при теб, макар да е доста по-хубаво направена, няма да има проблем с достъпа. ще прецениш сам.
Между другото, от 15 години съм се отказал да топля на газ жилищна стая, ползвам я само за въпросната оранжерия и то, защото държах разни полутропични банани вътре. Тая година няма да имам никакви банани, а цитрусите са с по-малко изисквания, естествено, ще се налага рядко, а ако пак е мека зимата - почти никак.
Само да вмъкна: с газта - отговорно, аз нямам кого да запаля, освен самата пристройка, но трябва да се обезопасяват добре бутилките, в никой случай да не се оставят неукрепени - ако се гътнат пълни става .... екшън. Случвало ми се е като млад келеш с една горелка - пламъкът е 5-6 метра.
Може да опиташ с по-малка туристическа (не дезодорантите, а металните), но едва ли ще гори повече от 2-3 часа.
А, задължително качествен редуцир-вентил, ония с винтовете "за казан" - в никой случай!!
И като заключение, аз топлех при 70-90 стотинки за литър, сега при почти 1.30 не бих, освен наистина при сериозен студ. Бих организирал точно това с печката и пропана или ракията - за екстрени обстановки.

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 15 окт 2021, 17:29

Иво Некитов написа:
15 окт 2021, 16:32
... Случвало ми се е като млад келеш с една горелка - пламъкът е 5-6 метра. ...
Това с газта не е шега, наистина. Преди няколко дни един съсед за малко да си изгори цялата къща. Измъкна му се маркуча на газта и буквално за секунди се разви страшен пламък. Той взе да вика и всички съседи се притекохме на помощ. Успяхме да изгасим огъня, но предната част на къщата се запали и изгоря за няколко минути. Бутилката после продължи да гори, докато не свърши газта. Маркучът беше току-що купен, излязъл дефектен нещо...

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Altitude (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -24(?)
Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1
Has thanked: 805 times
Been thanked: 524 times

Непрочетено мнение от perperikon » 15 окт 2021, 17:44

Отоплението е важно, а не по-малко важна е изолацията. Аз практикувам покриване с изолационен материал всяка повърхност, през която не влиза пряка слънчева светлина( изток, запад,север).

Иво Некитов
Метеорологът на форума

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 15 окт 2021, 18:08

При мен имах късмет, че газта беше на дъното, а помещението е с бетонна плоча. Но гледката беше запаметяваща се. Късмет. <off topic>

Потребителски аватар
Смрика
Запален любител на южните растения
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Place: Кюстендил
Altitude (m): 480
Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB
Has thanked: 189 times
Been thanked: 281 times

Непрочетено мнение от Смрика » 15 окт 2021, 18:10

Не виждам защо е проблем това, че се стичат сажди, миризмата едва ли пречи на растенията, иначе такава печка имаме на село и не виждам как можеш да я регулираш да гори равномерно, доста е неподходяща за целта, защото сам си видял, че като сложиш дърва тя се разгорява силно и после затихва. Въглища никога не съм ползвал на тая печка и не знам как би било, но да те по принцип те горят по-бавно и равномерно, пробвай брикетите, които Иво споменава и за догодина търси с какво да я заместиш тая печка.

Илия

Непрочетено мнение от Илия » 15 окт 2021, 20:29

Благодаря на всички ви за отговорите, ще трябва да ги потърся тези брикети каде ги предлагат, с търсачката ще ги намеря. Може да закупя от тях и освен да ги ползвам за през нощта, две, три брикети с дървата и така. Да ще си намеря и въглища ,ще взема два чувала като за тестово, да видя какво ще стане.
Честно казато ,аз се изплаших от тва какви ги разправяте за газта , не знам сега да не вземе да стане някой сакатлък....само едно не ми стана ясно извинете че го повтарям постоянно, но проблем ли ще е ако бутилката е навън ?? Ако я увия с някви изолации да и е по топло?? И с по дълъг маркуч да прекарам вече пламъка вътре?
Течащия кюнец е проблем понеже наистина доста умирисва на моменти вътре, тия сажди дет текат по него ,не вярвям дя не изпускат все нещо вредно за растенията. Аз подозирам че в по-сухо време ,когато паля няма да тече, понеже палих една вечер когато не валеше и не се стече нищо, кюнците са свързани както трябва ,в см че няма как да влиза водата през снадките.
Следващото лято възнамерявам да направя отоплението с парното, но ако всико ми умре тази зима, не знам дали вече ще ми е нужно ,тъй като в такъв случаи ще засадя цитруси, тях може и с пасивна защита да успявам да ги запазя.
Значи никой не мисли че изсъхващите листа по растенията са от вредни газове от огъня? Жегата е вариант също ,но не се връзва да е само тя ,понеже имам щети и по растения в другия край на парника,далеч от печката. Специално за по близките до нея сто на сто е и от жегата, но за далечните остава да е или токсичен газ ,или твърде ниска влажност на въздуха. В връзка с това ,четох мисля на няколко места че отоплението с печка изсушавало въздуха, май ще трябва да сложа още съдове с вода за изпарение.
Последна промяна от Илия на 15 окт 2021, 21:10, променено общо 1 път.

Иво Некитов
Метеорологът на форума

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 15 окт 2021, 20:54

Илия, ако бутилката е навън и е студено, при якото изпарение на газта вътре в нея, ще се охлади много и изпарението ще намалее почти до никакво, може и да угасне. Това не важи за лятото, защото външната топлина поддържа някаква Т на течната газ, въпреки изпарението. Но ако си варил ракия с газ, щеше да знаеш за какво говоря :)

Predator 70
Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
Place: Бургас
Has thanked: 108 times
Been thanked: 239 times

Непрочетено мнение от Predator 70 » 15 окт 2021, 21:06

Изолирай кюнеца дето е на вън с минерална вата и някой тенекеджия да ти го облече с поцинкована ламарина за да не се мокри ватата,течът ще спре.

Потребителски аватар
Kiril Donov

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 15 окт 2021, 21:40

Да, аз също мислех да предложа обличане на външната част на кюнеца с нещо негоримо.

Относно отровните изпарения - напълно е възможно от това да съхнат листата, при липса на друга логична причина. Имал съм подобен случай при пожар в помещение, като растенията бяха далеч от огъня и не са усетили никаква жега. Обаче отровният облак беше точно под тавана и на няколко растения, които бяха по-високи и стигаха до тавана им изсъхнаха горните една-две педи от листата.

Илия

Непрочетено мнение от Илия » 16 окт 2021, 07:46

Иво Некитов написа:
15 окт 2021, 20:54
Илия, ако бутилката е навън и е студено, при якото изпарение на газта вътре в нея, ще се охлади много и изпарението ще намалее почти до никакво, може и да угасне. Това не важи за лятото, защото външната топлина поддържа някаква Т на течната газ, въпреки изпарението. Но ако си варил ракия с газ, щеше да знаеш за какво говоря :)
Да, и аз съм чувал че клапана замръзвал при студено време....не знам, май ще се откажа от газта като вариант...
Predator 70 написа:
15 окт 2021, 21:06
Изолирай кюнеца дето е на вън с минерална вата и някой тенекеджия да ти го облече с поцинкована ламарина за да не се мокри ватата,течът ще спре.

А дали ще стане с каменна вата ?? Питам ,понеже имам доста от нея....
Kiril Donov написа:
15 окт 2021, 21:40
Да, аз също мислех да предложа обличане на външната част на кюнеца с нещо негоримо.

Относно отровните изпарения - напълно е възможно от това да съхнат листата, при липса на друга логична причина. Имал съм подобен случай при пожар в помещение, като растенията бяха далеч от огъня и не са усетили никаква жега. Обаче отровният облак беше точно под тавана и на няколко растения, които бяха по-високи и стигаха до тавана им изсъхнаха горните една-две педи от листата.

Мисля че просто ще проветрявам по често, и когато печката при палене избълва дим....

Отговори