Оранжерийните експерименти на Иво

Видове оранжерии и нашият опит с тях.
Прилагане на различните видове защита срещу слани, мраз и студ.
Зимна защита на южни и топлолюбиви растения.
Иво Некитов
Метеорологът на форума
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 623 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 27 фев 2024, 12:04

Така, господа и дами. Както казваше корумпираната шефка на Уилям Купър (убиеца на ЦРУ) във филма с БГ заглавие БСП: "Г-н Купър, харесвам ВИ. Вие постигате резултати!" <crazy fan>

Моите резултати не са в тази преблагородна дейност като на г-н Купър, но са абсолютно впечатляващи в конкретния случай. Току-що открехнах полиетилена на Южната група цитруси: отляво надясно Помело, малък Киров червен лимон, червен портокал, такъв, друг, в саксия и най-назад - Нур-че. Бедна ми е фантазията колко плод ще имам тая година (наесен-следващата зима) - с изкл. на последните лакомци, тръгнали да растат есента, реално няма дори козметични поражения. Съдовете с вода се виждат - 220 Л бидон, 60-литров метален и най-отзад 70-литрова туба/бидон. Найлоните са 2, макар долният да е тотално прокъсан и заминава в контейнера. Насладете се сами, за мен успехът е над 100 на сто (надвишава очакванията ми, все пак мислех, че ще има някакви поражения по външни листа). Напомням, защитата е пасивно-буферна, никакви отопления!:

Изображение

Added in 42 minutes 8 seconds:
Уточнение: Стената отзад е на неотопляемо помещение и не помага директно на цялата далавера, а само косвено, правейки завет: найлонът слиза долу преди нея, а евентуална топлина от нея в голяма степен е спирана от самия него.найлон, той действа екраниращо при дълговълновата топла радиация в двете посоки (спира я!) за разлика от късата такава (слънчевата), която пропуска на 70-80 на сто.
Следващите дни/седмица ще отворя и снимам и северната тройка. Там някакви поражения по външните листа няма как да няма, защото стена в близост няма и е течение. Тъкмо ще сравним резултатите.

Иво Некитов
Метеорологът на форума
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 623 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 04 ное 2024, 21:47

Хммм...при приблизителни РДУ (доколкото такива са възможни на 100 процента), в момента едната ми група цитруси с 900 литра вода и рехав найлон отгоре има почти градус в добрата посока разлика с друга, само с 450 литра. Много впечатляващо. означава, че търговците на бидони втора ръка ще получат още некое лефче от мен в идните седмици. <christmas>
Групата до ЮИ стена на къщата, БЕЗ найлон, е горе-долу на същото положение. Тая седмица е идеална за предтестови експерименти, просто благодат!

Отговори