Оранжерийните експерименти на Иво

Видове оранжерии и нашият опит с тях.
Прилагане на различните видове защита срещу слани, мраз и студ.
Зимна защита на южни и топлолюбиви растения.
Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 1013
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 623 times

Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 12 ное 2022, 19:59

Един от оранжерийните експерименти, станали възможни, благодарение на ГЗ и меките зими в пункта, е този на снимката. Заслонът е временен, в основата площта е около 2 квадратни метра, а е грозно, защото го опаковах стс стари парчета полиетилен: в понеделник ще взем цяло по размер.
Сложил съм дистанционен датчик и следя Т на една от розетките. Височината е кръгло 3 метра. Вътре около стъблата на банановата група (3 бр) съм сложил трети ешелон защита - маркучи, но не е включена все още (не се налага, минуси ако утре и понеделник няма (вероятност малко над 50 % да стане, да се разминат).
Тази операция-експеримент е генерална репетиция за догодина, когато ще се опитам да презимувам банан Гро Мишел. Осъзнавам, че да защитя изцяло Ред Тайгър (субтропичен банан с устойчивост почти като Басьо) и тропичната легенда Мишел не е... съвсем същото, меко казано, но аз съм амбициозен : )
Така.
Първи резултати.
Вчера без защита, датчикът показваше 1-2 десети колеблива разлика с датчика на стандартната ми метеостанция. Сега в началото изоставаше, но с 1-2 десети.
Първи експеримент: около 140-150 млл силна ракия, 80 градуса, налята в консервна кутия от риба тон, около 180 млл с "фитил" от тоалетна хартия, натъпкан на височината на тенекиената кутийка и - колкото поеме. Пуснах го в 19 без 5 при еднаква Т.
Сега, след близо час, температурата вътре е 12 и половина, навън пада бавно и е 10.9.
Няма 2 градуса, но е над градус и половина.
Някои отметки:
- Ще сложа буферни съдове - 220 литра вода пластмасов бидон и 100 литров метален съд с вода, под който ще натаманя по-големи ракиени съдове, около литър. Консервичката горя около 40 минути, литър-два горят поне час-два. По-хард вариантът е с газов котлон, който ще грее на слаба степен водата.
-водата ще осигурява много сериозен Т буфер. Колко - ще видим в следващите седмици.
-втори сериозен буфер е газова бутилка, която при нормален за последните 5 зими студ да държи около седмица. Имам и тежка артилерия - 100 литрова бутилка, която може да кара 10-15 дни. Или вариант - двоен редуцир-вентил за паралелно свързване на 2 бутилки от по 27 литра.
-Всичко се записва на картонче, за да видя март6 какви средства са отишли и да екстраполирам донякъде за тропическия банан.

Важна забележка. Този пепелац на снимката - втория ешелин (третия около стъблата не се вижда - вътре е) в следващите 2 седмици ще бъде покрит от третия ешелон - дъгообразни здрави метални ферми с височина 380 см и ширина 8 метра.

Аз знам, че ще успея, въпросът е какви усилия ще ми коства това. Номерът е да са разумни. 10 кутии цигари нам месец би било отличен резултат (гориво), 30 - приемлив, горна граница. Аз не пуша.
ПС Тук, живот и здраве, ще споделям и други опити с малко усилия, материали. А, конструкцията е от метални профили = само с огъване и няколко болта общо (не съм заварявал, материалите могат да се ползват многократно и за други неща догодина), 20 на 20 на 2 мм - малко над 3 лв на метър и 15 на 15 на 1.5 в по-голямата си част - малко над 2 лв на метър).6 метра от дебелия и 30 метра - от по-тънкия. Полиетиленът го знаете.
Изображение



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 17333
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -8.8 (22-Feb-2025)
Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 1091 times
Been thanked: 2604 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 12 ное 2022, 20:10

Иво, дано да имаш и резервно растение Гро Мишел, понеже не знам дали ще мога да ти дам ново.
Моето първата година израсна много, стана към 4 метра, но после през зимите взе все повече да изостава, докато тази година почти умря. Едва успях да спася една миниатюрна издънка, която захванах в саксия и ще я държа на топло тази зима. Ризомата в земята имаше още една издънка, но накрая изгни и загина напълно... или поне така изглежда вече за втори път. Става въпрос за сравнително топли оранжерийни условия, но все пак далеч от тропичните. При същите условия имам банани Dwarf Cavendish (вече всяка година плододават, сега имам два грозда), папая, манго и други видове. Джакфрут и банан Гро Мишел обаче, не могат да растат при такива зимни условия и едва оцеляват. Мисля си, че няма шанс да запазиш ризомата жива в такова укритие, не и без сериозно отопление и изолация на почвата.



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 1013
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 623 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 12 ное 2022, 20:40

Да, изолацията на почвата и някаква (автоматична) досветка са предвидени за реализация. Знам, колко е трудно, Догодина мишелката ще бъде на 4 ешелона защита от зимата.
И да, имам страхотна издънка, която вече расте по-добре от майка си (която за пореден път биде изкарана и закарана в София в саксия). Има и още една неотделена, която нищо чудно да отделя от майка и в края на зимата, сега не посмях, защото листата и още не бяха съвсем....същински, нищо че са 6-7 на брой. Тъй че, ако ги затриеш, връщам жеста наесен с някаква издънка :) Държа ги много здраво, този вид ми е фикс идея. Дори съм забранил на село да се купуват и мъкнат банани (плодове) именно заради Панамската болест.
През ръцете ми минаха и загинаха дузина бананови вида, само за един-два съжалявам и са все тропически. Но мишел ще докарам до плододаване. Ти имаш твърде много задачи, това ти е работата, а аз - само 2-3. В смисъл, мога да отделя ресурс, времевИ, за да реша конкретно 1 проблем, надявам се да успея. Другите са решени, рутина (палми, цитруси). Ако не си поставя наистина трудна цел, не е интересно.

ПС Да, тропическите банани видимо закъсват още първите дни на октомври, дори последните - на септември.

ППС: Явно не съм описал достатъчно ясно: в паралелепипеда има Ред Тайгъри. Те са опитни зайчета, за да отработя и тунинговам технологията за догодина, да сме живи и здрави. За следващата есен ще имам поне 2-3 здрави издънки за резерва, на топло.

Added in 9 minutes 48 seconds:
Два часа по-късно, двойната ракия все още държи температурата градус над външната. Много, много добър тест! Доволен съм от резултата и не съжалявам, че изхарчих половината супер къс светъл ден. Но поне беше годно за работа без да студувам, 15 градуса са си съвсем ОК при североизточна тяга.



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 2963
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Altitude (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -24(?)
Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1
Has thanked: 805 times
Been thanked: 524 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от perperikon » 13 ное 2022, 06:59

Поздравления за ентусиазма, но е честно да споделя, че съм скептичен за успеха! С оглед моя опит, все повече узрявам за идеята, че парниците трябва да са с твърда обшивка(стъкло, поликарбонат 10+мм) и кратко допълнително покриване при нужда!? Найлонът, самостоятелно много поддава на вятър и всяко негово движение е издишване на топъл въздух от парника и последвано от вдишване на студен. При ветровито време това може да се повтаря през няколко секунди и топлинните буфери или източници да се окажат недостатъчни за определен период. Аз лично съм купирал(на косъм) такива моменти със стенна духалка(400-500W) работеща 1-2 дни, докато духа. Както сме говорили, самото духане увеличава топлообмена неколкократно. Справка - климатици и всякакъв друг охлаждащ/топлещ флуид!
<cheers2>



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 1013
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 623 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 13 ное 2022, 13:23

Днес докъм 12 беше слънчево и при 12 градуса навън вътре датчикът стигна 22-23. Таман бях започнал да се притеснявам, макар че разбира се, на това вече януарско слънце 30 няма да мине. Теоретично е възможно, разбира се, при 20 навън, тихо време и цял ден слънце, ама тия 20 няма да ги видим с някое изключение на пръстите на едната ръка, до февруари : ).
В момента е облачно, 16 и половина вътре, 12 навън. Привечер ще напълна с топла вода 200-литровия бидон вътре, за да видим как ще се отрази това на динамиката. Подозирам - доста ефектно :)

Added in 5 hours 33 minutes 52 seconds:
В последния час и половина сипах около 50 литра вода с температура към 80 градуса в 220-литровия бидон под найлона при банаите. Пак да резюмирам, става дума за около 6 куб/ метра пространство, опаковано с едни доста компрометирани полиетиленови парчета тук-там с малки дупки. Ен-та употреба. Утре това ще бъде покрито с ново ЦЯЛО парче полиетилен и добре укрепено към земята и паралелепипеда, освен от част от едната страна, за интервенции. За жалост съм тук само до сряда, а интересната част предстои от петък. Все пак ако беше лесно нямаше да е интересно трудно.
По забележката на Киро. Догодина съм предвидил работно място в тунела, ако реша да опазя и тропическата Мишелка, след успешен сегашен експеримент. При студени дни ще работя отвън, в тунела, успоредно отоплявайки се с малка печка на дърва или газова. Но засега това са само идеи.
Към момента Т е заковало на 9 градуса в обема, докато навън тече много здраво изстиване в изначално хладната инициираща въздушна маса - вече е под 7.
Има теоретична вероятност да чукна първи мраз за сезона, някъде около 40 на сто.
ПС Бидонът е затворен и отдава топлината на водата доста бавно. Ако го отворя, няколко часа ще държи добра разлика, но ще се темперира около полунощ най-късно и ще спре да дава принос.
Друго уточнение: времето е почти идеално тихо, със съвсем слаб полъх откъм хълмовете на северозапад (Бачово). Полъхът има някаква роля за това изстиването да не е съвсем дивашко, но малка. Въздушната маса при земя е наследство от вчерашната нула във височина, въпреки че там, на високото е вече доста топло - 7-8 градуса. Но...за жалост вече не е нито лято, нито пролет, а радиационното начало на съвсем истинската зима и тази топлина във височина без вятър не играе съществена роля.
В този момент 18.56 е 6.6/8.7.

Added in 1 hour 37 minutes 43 seconds:
Така. Близо 2 часа по-късно...топлинният капацитет на водата си е номер едно. За разлика от вчера, сега имам кръгло 2 и половина градуса разлика и тя персистира, предполагам, че с малък спад ще задържи до около полунощ.

Обръщам внимание на една принципна разлика между активното отопление с 150 млл ракия вчера и пасивното със 50 литра гореща вода. Едното вдига градусите до постигане на еквилибриум между отдаваната от горенето и отделяната от излъчването и проветряването през дупките топлина, след което неминуемо тръгва надолу. Все едно съм пуснал още 2 часа слънце. Водата в бидона само забавя изстиването.
Идеалният вариант би бил комбинация от двете, когато човек отсъства. Всъщност това е основната ми идея: да постигна 5-7 дни автономия с резерв, иначе всичко друго е лесно, когато човек е на място и може да реагира с лека или тежка артилерия. Тогава и минус 23 не са страшни (2012, пази Боже). Разбира се, при предвидлива хардуерна подготовка.



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 1013
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 623 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 14 ное 2022, 19:21

Тази вечер най-вероятно ще приключи този изключително интересен и, както се очертава, най-важното, успешен експеримент. Много обичам математиката и физиката, но обожавам коректните експерименти.
Ала да се върнем към фактите.
Днес заметнах с цяло парче полиетилен, доста здрав, паралелепипеда, наричан за краткост "обема" : ).
След като установихме криво-ляво как се държи температурата при пасивни условия с или без буфер и най-важното, при облачно и мъгливо време, днес вкарах преди 40 минути малък газов отоплител. Представете си газов котлон, но пуснат наполовина, оттук нататък бележа отдаваната топлина по следния начаин: 2 килограма на денонощие. След предварителни измервания на бруто бутилка, установих, че пълната мощност е 3 кг на денонощие. Тук е наполовина или една идея отгоре, но приемаме, че е на 1/3 под максимума.

Защо избирам тази доста некоректна и палиативна измервателна единица? Защото килоджаули или килокалории не касаят средния гражданин, а и винаги могат да се сметнат през калоричността на пропан-бутана за броя килограми, разделени на съответното време. По-важното е: за колко време би горяла и топлила автономно една стандартна бутилка с да речем 12 килограма при 24 часов режим. Отговор - малко под седмица. Забележете. Ако се пуска само нощем при присъствие на човек и съобразявайки се с температурата навън, която в поне половината зимни дни няма да се налага да бъде коригирана (ще е достатъчна пасивната работа на обема).
Но да оставим засега това.
Да се върнем към конкретните параметри.
Навън в момента е точно 7 градуса и в следващите 24-36 часа /затишие пред буря/ няма да се изменя съществено.
Температурата на обема (напомням, площ 2 кв.м, обем - около 6 куб м )тръгна от кръгло 9 градуса. Все още се повишава и вече е 15.7.
Практически експериментът е успешен. Имаме поне 10 градуса (още са 9, но продължава повишението и поне 16 ще стигне). За минимална цел като успешна приемаме 10 градуса разлика.
За максимална - 14...
Това означава, че с 2 килограма газ на денонощие ще успее да се получи градиент вън/вътре от 14 градуса. Ако навън стане минус 14, вътре ще е над нулата. С което експериментът става успешен докрай. Тук има и още резерв: оперативен, от още 50 процента увеличение на мощността до 3 килограма на дн както и други, много сериозни, но те сменят първоначалните условия. Пример - двойна стена, поликарбонат, вместо полиетилен (....сещате се, че тогава вероятно ще се минава с един килограм, но не знам дали е изгодно икономически при цената на вафлата), пенопластмаса от северната страна, а в рамките на тоя - плюс още 200-400 литра вода за буфер - това ще осигури много голям резерв топлина при студен зимен период).
Но в рамките на сегашните условия...така, 16.6 и още расте.
И тук възниква проблем. Ако продължи да расте и мине 20, от една страна става прекалено топло и при студена земя се боя да не стресирам растенията (догодина този проблем ще бъде решен, както писах на Киро) но към момента ще вземе да стане много хубаво не е на хубаво)
Но много приказки - на пазара.
Ще добавя окончателната Т тук, след като стагнира.
До скоро.

Added in 4 minutes 35 seconds:
Блестящо и съм изключително доволен! 17.1 Забавя ръста, но вероятно поне 18 ще направи!
Т е ще имаме поне 12 градуса разлика, което е много добър към отличен резултат и много добра предпоставка за подобрения от всякакъв вид както и - след тях - увеличаване на площта на евентуален обем.

Added in 29 minutes 32 seconds:
17.50
Край. Успехът е над 100 процента спрямо очакванията. Затоплянето вече е съвсем бавно, но ще продължи.
7 навън на 18 и половина вътре в тази минута.
Т е вече със сигурност имам защита от минус 14-минус 15 при 2 кг газ на денонощие. Защо, нали е само 11 и половина разликата? Защото: обемът на въздуха в защитения обем е 6000 литра (6 кубика). Водата е само малко над 2 процента - 220 литра, но топлинният и капацитет е напълно сравним с голяма част от въздуха. В момента бидонът алчно гълта топлина, забавяйки затоплянето на въздуха и бананите, НО това не са пропити в кръчмата джаули, това е вложение в бъдещето! :) При пълно темпериране и спиране на източника този обем вода ще си връща дълга с часове и дни.



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 17333
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -8.8 (22-Feb-2025)
Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 1091 times
Been thanked: 2604 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 14 ное 2022, 19:55

Иво Некитов написа:
14 ное 2022, 19:25
... с 2 килограма газ на денонощие ще успее да се получи градиент вън/вътре от 14 градуса. Ако навън стане минус 14, вътре ще е над нулата. ...
Мога да те уверя, че колкото по-ниска става външната температура, толкова по-малко като стойност ще е Делта Т (разликата между температурата вън/вътре). В моята отопляема оранжерия установих, че при -8 градуса навън, вътре вече има опасност от мраз. При -10 градуса трябва да добавя допълнителните аеро-найлони или да увелича отоплението, иначе губя всичко. Иначе при плюсови външни температури е лесно да докараш Делта Т от 12-14 градуса.



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 1013
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 623 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 14 ное 2022, 20:55

Киро, дори в пробитата отвсякъде оранжерия, прилепена поликарбонатна - и това го има черно на бяло назад в темите, на цената на една бутилка газ за 3 дни (4 кг на ден) във вътрешен полиетиленов обем (!!!) както в случая, докарвах спокойно 10-12 градуса разлика. Виж по-горе, датчикът е на розетките, около чиито П-стебла има един слой полиетилен. Този, описваният оттам насетне е втори. Вътрешният не се дискутира повече, той си е там. Цялата описваема галимация е за външната, втора изолация с доста слой въздух между нея и вътрешната.
А ако. когато сложа и фермите отгоре, които ще спират и вятър, а ще осигурят още по-бавно изцеждане на топлината - тогава вече ще преценя какви са ми шансовете не за опазване на нула при минус 15, както в момента, а на над 10 при минус 10-15 отвън. За догодина. Но за целта това трябва да оттренирам сега. Моят обем е съвсем малък, не е дори малка оранжерия - пример 20 квадрата на 3 метра вис., т е 60 кубика въздух, моята е 6. т е порядък по-малко. Все едно топля една много голяма саксия, която обаче не само е в някаква къща, а и къщата е в оранжерия отвън (ще бъде).
Ако сега минавам с половин кутия цигари на ден, 2 лв 2.50 лв, при 20 квадрата ще ми трябва цял стек, т е 25 лв или цяла бутилка газ. НА ДЕН. Това вече е безсмислено яка пара за мен. Идеята е в точковите удари, аз реално защитавам едно растение, не 20 или 50. В този храст е заекът и при необходимост мога да си позволя да хвърля още една мотострелкова дивизия :)
Затова и ми се връзва сметката. Аз нямам амбиции за зимна градина, макар че сега започвам да се замислям, че една с площ 5-7 квадрата с освен тропически банан и една Кокоска, вече е постижима цел. Но това - теоретично. На практика съм захапал идеята като зло куче - кокал и няма да я пусна: Гро Мишел догодина. Ако се проваля - ОК. Да видим.

Added in 11 minutes 52 seconds:
20.7
14 градуса разлика
'Зема да ида да спра печката да не се стопи найлона да не стане много жега на питомците <smile134>

Ааа, пропуснах нещо много важно!))
При равни други условия няма разлика дали гониш 15 градуса нагоре от минус 20 или от плюс 5. И от минус 200 няма разлика.
Обаче, знам, че си умен човек, сещаш ли се каква е ролята на Светилото в двата случая и че няма въпросните РДУ?))
Зимата за да е 5 или има добра адвекция или има някакво слънце/тънки облаци. Ако е минус 10, значи няма почти никаква слънчева добавка, нито топла адвекция. А ако е минус 10 и е слънчево и тихо, което не е чест случай, и двамата знаем, че докато има слънце, 15 градуса разлика няма да са проблем и почти без отопление, но "има слънце" в следващите 2 месеца е условна величина (няколко часа, не 13-15),
А ако има вятър и е студено - тогава - да, вече е кофти, Но и тук не е чак толкова често последното. Директен студ на минус 10. Затова е третия ешелон. Без него няма да стане, не и с тропическите. Именно това си правил ти с мехурчестите завивки. Аз смятам да го дефинирам по подразбиране.
И аз съм тичал преди години в полунощ да дърпам саксии с цитруси по навеси и оранжерии, но вече - не. Всичко е по разписание)

Added in 5 minutes 48 seconds:
ПС Утре няма да пускам отопление, разбира се, мисля, че е опасно при студена земя тия 20 и отгоре. За няколко дни едва ли ще е проблем, но постоянно - не. А и е безсмислено. Експериментът вече приключи успешно, само ще видя утре дали ще си надвия на масрафа да се пъхна вътре и да измеря температурата на водата в бидона, само това любопитство ме мори.
Всъщност, при липса на температури под минус 5-6 това отопление стига да се включва за 3-4 часа привечер, което автоматично прави разхода една нормална бутилка за месец....
20.9 ° в 20 часа и 10 мин



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 17333
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -8.8 (22-Feb-2025)
Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 1091 times
Been thanked: 2604 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 15 ное 2022, 11:06

Вероятно трябваше да уточня, че имах предвид нощни температури и разлика от 15 градуса. За през деня е ясно, при мен постигам и 30 градуса разлика при слънчево време, без никакво отопление. Но явно наистина ти липсва опит, щом твърдиш, че 15 градуса разлика са еднакво постижими при външна +5, -20 или -200 градуса. Както и да е, спотър е безсмислен, докато и двамата просто хвърляме твърдения. Ще чакам с интерес резултатите от твоя експеримент, това и за мен ще бъде ценен опит.
These users thanked the author Kiril Donov for the post:
perperikon (15 ное 2022, 15:58)
Rating: 6.7%



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 1013
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 623 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 15 ное 2022, 19:29

Да, за протокола при равни други условия (!!!!! - мога да сложа още, но става неестетично) 15 градуса нагоре са с еднаква степен на разход на енергия постижими и при 1-2 Келвина, и при 300 : ))
И да, говорим само и единствено за нощни (най-общо или при три слоя облаци денем и адвективен студ - почти същото. Т е без никаква помощ 1. от Горския, 2 От топла адвекция), в целите писания нагоре.
Всъщност, при по-ниски температури (при РДУ - ...!!! <453> ) са по-лесно постижими, заради значително по-малкото количество влага в обема въздух, която също трябва да се загрее/ Но да, това не е предмет на конкретната тема - едно, нито аз - 2 съм вече толкова петимен да изпадам в прекалено подробни обяснения. Опит, в сравнение с твоя, разбира се, че ми липсва (без никаква ирония), но аз пък съм убеден, че критичното ми мислене значително превъзхожда твоето : ) По отношение на мен, на околните, на твърдения на авторитети - реални или не и на пропаганда.
По темета. Бидонът играе роля, при тези дефинитивни условия, около 24 часа. Едва сега температурата вече е само с 2 градуса над външната. Сближаваха се от 6 сутринта, когато спрях източника, до тези минути.
А, днес капарирах няколко ферми за третия защитен рубеж или по-скоро първия. Обещаха ми ги за Никулден, да видим.



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 1013
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 623 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 09 фев 2023, 11:34

Тук реално експериментът като източник на информация приключи още ноември. Оттогава до този понеделник, активно отопление под формата на единичен газов котлон на 2 степени - слабата в случая, е пускан само 2-3 дни през декември.
И отново - от понеделник вероятно до тази неделя. Само че, бидейки тук, го пускам когато датчикът покаже около 5 вътре в обема (обикновено при около минус 2-3 навън в края на деня). Снощи за 1 път от ноември, когато го сторих с експериментална цел, пуснах газта на 3 кг и делтата тази сутрин беше при минус 10 навън, плюс 6 и половина вътре. В момента само от слънцето вътре е 22.3, вън - минус 2.4.

Правя тази записка за протокола, както обичам да казвам, а и някому може да е интересно.

Тия дни, обаче, и имам предвид точно тия "студени" дни, ми хрумна, че това, което беше немислимо преди 10-15 години, сега е съвсем възможно. А именно цитруси навън в двора с пасивно-активна защита.
Още повече, че тече от 3 зими един "скрит" експеримент: в ОГ имам 5 цитруса, 3 от тях при опасност от Т под минус 3-4, се доотопляват, а 2 - само са заметнати с няколко слоя полиетилен. Допускам, че двойката ще пострада в някаква степен, но това ще разбера след около месец като ги развия. Тройката са един портокал, лимон Майер и Тардиво. Тардивото страда само първата зима, миналата - почти не, а тази е в перфектна форма. Отоплявани са с един малък газов излъчвател 180 грама на час само няколко дни декември и сега от понеделник. Тардивото само пробвах, почти са готови, а Майерите вече споделих в съответната тема: толкова хубави лимони от сорта досега не съм ял. Затова догодина почти всичко отива в ОГ, на пасивно-активна защита, като активната част ще бъде в зависимост от зимата, разбира се. Но при добро изпълнение активната е няколко дни, до около десетина, както се вижда. (миналата не съм топлил въобще: майерът загуби 2/3 от листата си, а на Тардивото му нямаше абсолютно нищо.)
Пред къщата от юг имам два бидона, които до лятото когато се зададе сериозен валеж, слагам да събират дъждовна вода, 220 литра. Единият снощи, на ъгъла, има 3-4 см лед тая заран, а другият - почти нищо - 1 -2 мм. Там преди 3 години презимува един малък Индио в саксия, цяла зима без никаква защита. Но микроклиматът е идеален. Там ще засадя две растения.
Проблемът на тия мини-насаждения е, че дори котлонът с разход 2 кг/денонощие им иде малко в повече. Пътищата за решаване на проблема са два: или малко по-голям обем (което невинаги е достъпно) или допълнително намаляване на топлоотдаването/горелката наполовина до 1/3. Такива горелки има - за туристически котлони, но те са по правило без защита и не ме устройват. Вчера съвсем необяснимо "марсианската" (триножник" отоплителка-излъчвател се беше килнала напред и беше задействала защитата - угаснала. Има пилотен пламък, който ако угасне, спира достъпа на газ). Ако я нямаше - бедна ми е фантазията!) Затова е добре тия неща да се правят с предпазливост!)Ще го мисля.
Така или иначе общо около 20-ина цитруса трябва да идат в ОГ до есента.

ПС Ако някой си мисли, че това е нещо кой знае колко грандиозно сложно, - греши : ) Но опитът помага. Много!) Ако многословието горе иде някому в повече, в резюме: В моя климат гледането в земята на 5-7- цитруса, МОЖЕ да стане почти без разходи след първоначалната малка инвестиция в защита. Допълнително отопление е необходимо между нула-2-3 и 10-12 дни в зими като последните 6. Вкл. тази.
Обърнете внимание: тук не става дума за вкопаване и траншеи! Там вероятно може и до кокос да стигнете при достатъчно маниакалност!) А нищо не радва окото ми като цитрусови дръвчета лете в двора, не в саксии, отрупани с разноцветен плод! Вярно, не по 3-4 метра, а само 1-2 и нещо, но преди 15 години подобна красота би била невъзможна.

Added in 1 hour 4 minutes 30 seconds:
ПС Може би се питате защо съм се отказал от тока като отопление. Освен като маркучи, Една духалка гълта като хала, плащал съм 250 лв ток преди 2 години и това бяха най-добре хвърлените...на вятъра пари. Уж с термостати, уж не знам какво, на цени 30-50 на сто под сегашните...
За 250 лв мога да заредя над 200 литра газ (110-115 кг кръгло), с които при разход180-200 грама на час, можете сами да изчислите... Работата е там, че тук качеството на тока е ужасно - често напрежението пада на 180-190 волта, рекордът ми е от миналата седмица 178. Разбира се, има решения, но те са безсмислено скъпи като първоначална инвестиция: пример - качествен двоен инвертор. Плюсът е, че не се налага намеса, минусът - че изолацията трябва да се направи "един път", плюс цената на самия инвертор - безсмислено, поне за мен.
These users thanked the author Иво Некитов for the post:
veso (09 фев 2023, 12:13)
Rating: 6.7%



Потребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Мнения: 2240
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Place: гр.Карлово
Местоположение: гр.Карлово и вилна зона между Сопот и Карлово
Altitude (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -16
Last winter's low (°C): -10
Has thanked: 197 times
Been thanked: 421 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от reimbrant » 09 фев 2023, 16:02

Иво ,а как стои въпросът с изгарянето на кислорода в парника,и не идва ли момент да изгасва газовата пита.Благодаря предварително. <wine>



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 1013
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 623 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 09 фев 2023, 17:06

Не, Райчо, намира си начин да си влезе под найлоните : ) И аз много се притеснявах в началото, но котлонът работи без проблем. Това - при тоя грозен куб на снимката горе. Аз съм затрупал основата с пръст добре от 3 страни а от четвъртата надигам, за да запаля и изгася, като натискам добре ръчно, после отгоре затискам с една дебела гредичка или по-скоро талпа, а самата нея - с една бетонна отливка. Т е явно отдолу успява да дифузира въздух. Следва да се има предвид, че когато гори, въглеродният двуокис е по-плътен и тежък от съединения кислород, налягането пада и си тегли, но явно има достатъчно обмен. Много добре работи и излъчвателят със защитата, но него ме е страх да оставям, защото грее много, ще запали найлоните - просто няма пространство за него. Бях му качвал тук снимка, това чудо много ме кефи - малко е, но грее, а и харчи малко. По моя преценка до около 10-12 квадрата без излишна височина би топлило идеално.

При газовите печки със защита - затова могат да се прочетат много мнения - и хората са прави, че в добре оборудвана с дограма и плътни врати стая, те също гаснат. Аз съм бил свидетел преди години при един комшия, още с корекомска печка. Да, прав си, просто си гасне, а ако легнеш нощем с такова отопление, няма да умреш, ама ще се събудиш с по-тежък махмурлук отколкото с кофти ракия предната вечер. Ако обаче дограмата е стара дървена, поне единият прозорец, а вратата - нехерметична, пак работи без проблем (под надзор и денем, това малко встрани от конкретната тема). А при един прост затрупан найлон няма никакъв проблем - нито за елементарен котлон с пита, нито за по-ефективни устройства с керамична катализираща плоча, или метална. Вече се убедих и лично. А днес ходих горе на моята овощна градинка за да планирам най-първоначално колко цитруса и на каква дълбочина да засадя на местата на част от изгорелите овошки при пожара миналото лято. Следвам твоя съвет, след като видях наистина разликата в качеството на плодовете в саксия и в земята при цитрусите.
Трудната част е да не ги вкарвам в яма, а само малко, не повече от 50-60 см - да изглежда като лека падина от пейзажа, за да помага зимата при отоплението, когато се налага активно. Там ще изпипам по-добре нещата и пак ще експериментирам есента. Но е на 150 метра от къщата и да гръмне бутилката няма страшно : ) Шегувам се, няма такъв шанс.
Аз разбирам опасенията ти - и аз ги имам. АКо някак успея да изолирам толкова добре, че да се повиши двуокиса и спре горенето, ще вкарам някакъв гофриран маркуч, ако трябва сноп от 2-3 броя, на два пъти, за проветрение. И това - само когато и ако се пали в най-студените дни, иначе ще се запушват някак. Но нещо ми подсказва, че няма да се наложи. Ще видим, при всички положения ще го отработя за да съм сигурен и да не си променям плановете заради тях и пътувам по спешност, това невинаги е и възможно.
В тая планировка важна роля играят и обемите с вода - бидоните, примерно по 150-200 литра до всеки цитрус. Както знаем, той си изстива линейно, но когато започне да замръзва, докато не замръзне напълно, температурата му е точно нула градуса и това е една много важна застраховка. Дори тоя дни при минус 7, минус 10 днес, кората лед на повърхността е 1-2 см! А те не само чер не са увити с нещо, както ще бъдат при цитрусите и на завет отчасти, а са и без капаци.
Излязох малко от конкретния въпрос, но това е много важна помощ за растенията, а и може да служи за идеи: през деня от 3 дни не минава 3-4 градуса, а вчера и днес беше само +1, а водата е течна. Представи си в укритие пот 2 слоя найлон и 20-23 градуса денем.
Да не говорим, че напролет ще се ползва за поливане :)



Потребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Мнения: 2240
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Place: гр.Карлово
Местоположение: гр.Карлово и вилна зона между Сопот и Карлово
Altitude (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -16
Last winter's low (°C): -10
Has thanked: 197 times
Been thanked: 421 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от reimbrant » 09 фев 2023, 22:06

Благодаря много за изчерпвателният отговор и отделеното време,което е така ценно. <wine>



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 2963
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Altitude (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -24(?)
Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1
Has thanked: 805 times
Been thanked: 524 times

Re: Оранжерийните експерименти на Иво

Непрочетено мнение от perperikon » 09 фев 2023, 23:00

Аз топля оранжерията при нужда с една малка духалка(4-500 W) дето се включва директно в контакта. Може да се включи към електронен таймер, който да я включва само през нощтта, но аз не съм толкова пестелив. Работи по няколко дни, докато мина през село да я изключа. Моята оранжерия е частично вкопана, с каменни стени и при тези -5 не би имала нужда от отопление, ако не вееше от разни дупки.



Отговори