Сложил съм дистанционен датчик и следя Т на една от розетките. Височината е кръгло 3 метра. Вътре около стъблата на банановата група (3 бр) съм сложил трети ешелон защита - маркучи, но не е включена все още (не се налага, минуси ако утре и понеделник няма (вероятност малко над 50 % да стане, да се разминат).
Тази операция-експеримент е генерална репетиция за догодина, когато ще се опитам да презимувам банан Гро Мишел. Осъзнавам, че да защитя изцяло Ред Тайгър (субтропичен банан с устойчивост почти като Басьо) и тропичната легенда Мишел не е... съвсем същото, меко казано, но аз съм амбициозен : )
Така.
Първи резултати.
Вчера без защита, датчикът показваше 1-2 десети колеблива разлика с датчика на стандартната ми метеостанция. Сега в началото изоставаше, но с 1-2 десети.
Първи експеримент: около 140-150 млл силна ракия, 80 градуса, налята в консервна кутия от риба тон, около 180 млл с "фитил" от тоалетна хартия, натъпкан на височината на тенекиената кутийка и - колкото поеме. Пуснах го в 19 без 5 при еднаква Т.
Сега, след близо час, температурата вътре е 12 и половина, навън пада бавно и е 10.9.
Няма 2 градуса, но е над градус и половина.
Някои отметки:
- Ще сложа буферни съдове - 220 литра вода пластмасов бидон и 100 литров метален съд с вода, под който ще натаманя по-големи ракиени съдове, около литър. Консервичката горя около 40 минути, литър-два горят поне час-два. По-хард вариантът е с газов котлон, който ще грее на слаба степен водата.
-водата ще осигурява много сериозен Т буфер. Колко - ще видим в следващите седмици.
-втори сериозен буфер е газова бутилка, която при нормален за последните 5 зими студ да държи около седмица. Имам и тежка артилерия - 100 литрова бутилка, която може да кара 10-15 дни. Или вариант - двоен редуцир-вентил за паралелно свързване на 2 бутилки от по 27 литра.
-Всичко се записва на картонче, за да видя март6 какви средства са отишли и да екстраполирам донякъде за тропическия банан.
Важна забележка. Този пепелац на снимката - втория ешелин (третия около стъблата не се вижда - вътре е) в следващите 2 седмици ще бъде покрит от третия ешелон - дъгообразни здрави метални ферми с височина 380 см и ширина 8 метра.
Аз знам, че ще успея, въпросът е какви усилия ще ми коства това. Номерът е да са разумни. 10 кутии цигари нам месец би било отличен резултат (гориво), 30 - приемлив, горна граница. Аз не пуша.
ПС Тук, живот и здраве, ще споделям и други опити с малко усилия, материали. А, конструкцията е от метални профили = само с огъване и няколко болта общо (не съм заварявал, материалите могат да се ползват многократно и за други неща догодина), 20 на 20 на 2 мм - малко над 3 лв на метър и 15 на 15 на 1.5 в по-голямата си част - малко над 2 лв на метър).6 метра от дебелия и 30 метра - от по-тънкия. Полиетиленът го знаете.