Непрочетено мнение
от sl2 » 11 фев 2025, 21:43
Така е Райчо, дават му -10,-11, но точно затова сме ние тук, които тестваме нетипични за нашия климат растения. Моя формиум навън вече порастна, на три или четири години е, но миналата зима премина през -11 без значими проблеми, а и твоят не е малък вече. Имам и в оранжерята на две години и също така и един малък засаден навън през миналата година и на базата на наблюдението ми съм забелязал, че могат повече. А пък и той може да бъде подстриган и защитен и после ще си порасне. Други видове растения обаче са на другия полюс, сещам се за цезалпинията, на която също й дават зона 8, но там не се получават нещата при такава температура. Зоните са ориентир, но не е точна математика, ние сме тези, които тестват растенията в различни условия от другаде по света. Затова и нашите наблюдения са важни. Но има едно голямо НО, това е не проблема от еднократни температури от -9,-10, а цяла седмица с такива стойности, затова тези растения получават различен тест. Близо до Париж имаше много големи и здрави растения, колко да е по-мек климата от при нас?
- These users thanked the author sl2 for the post:
- reimbrant (12 фев 2025, 21:51)