Оранжерии
Оранжерии
Гледах, но не видях по-подходяща тема. От няколко месеца ми зрее една идея в главата и преди дни видях на снимка у един бананов маниак от Щатите по какъв начин си топли оранжерийката: с климатик. Разбира се, нямам намерение да се хвърлям презглава в подобно начинание, но бих желал да видя споделен опита на хора, които имат такъв(опи) повече от моя,(който е никакъв). Имате ли/имали ли сте топла оранжерия, какви площи и какви начини за отопление...? Честно казано, импулс ми даде бързият поглед из оранжерията на Разсадника, която е истинска тропическа джунгла и на ценителя просто мед му капе на сърцето, гледайки растенията там. 

- ilia
- Любител на южните растения
- Регистриран: 15 апр 2010, 14:07
- Place: Самуилово, Петрич
- Absolute minimum (°C): -16.5
- Last winter's low (°C): -16.5
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 23 times
Re: Оранжерии
Аз ще задам още един въпрос. Растенията ми постоянно се увеличават и си мисля поне за по-студоустойчивите, като вашингтонии филифера, финикови, имам и някое агаве да направя малка оранжерийка, но да е неотопляема. Ще я използвам само за по-студоустойчивите. Мислех си да е от полиетилен, дали в по-студените нощи ако растенията вътре ги завия, ще ги опазя?
И аз съм си задавал същия въпрос и предполагам - да. Но моят отговор е умозрителен, друго би било някой с практически опит да сподели дали сме прави с теб в тия очаквания(че това би било достатъчно).
-
- Специалист овощар
- Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
- Place: Южни Родопи - до прохода Маказа
- Absolute minimum (°C): -22 С
- Last winter's low (°C): -15,4 С
- Pers.Weather St.: с. Кирково
- Has thanked: 0
- Been thanked: 66 times
В неотопляема оранжерия си е почти същия студ, както навън през студените и ледовити зимни нощи. Само някоя и друга темепературка разлика, така че внимавай. В неотопляема оранжерия можеш да засадиш по студоустойчиви култури от тези гореизброените. Не вярвам да издържат...
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -8.8 (22-Feb-2025)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1091 times
- Been thanked: 2604 times
Предполагам, че аз съм единствения тук с наистина богат опит с неотопляемите оранжерии. Имам всякакви размери, с полиетилен (с един или два пласта) или поликарбонат. Имам оранжерии в разсадника (зона 6b/7a), както и в района на Асеновград (зона 7b/8a).
Първо да кажа, че Илия може да сложи всички споменати растения в неотопляема полиетиленова оранжерия в Петрич и те ще оцелеят в поне 5 от 10 зими там. В останалите 5 зими ще е достатъчно да покрие самите растения с още един найлон вътре в оранжерията, като покривка. Така става, защото говорим за Петрич.
Всички останали, включително и аз, можем да успеем в 5 от 10 зими със същите растения и с покривка от втори найлон. Лошата новина е, че в другите 5 зими, по-студените, ще ни трябва и отопление.
Без отопление и без поражения оцеляват само видовете, които са "бетонирани" в зона 8а. Това са трахикарпус, бутия, (юбея не успява, губи лесно връхната си пъпка, независимо че е по-студоустойчива), олеандър, питоспорум, кипариси и т.н. Растенията, които са зона 8б (финикови палми и вашингтония филифера) изискват повишено внимание и отопление в най-големите студове. Растенията, които са зона 9а (вашингтония робуста, сиагрус, ливистона, брахея, сабал палмето), изискват отопление винаги, когато температурите навън паднат под -5 до -7 градуса.
Растенията от зона 9b и зона 10 не си струва да се мъчат в такава оранжерия. Тези растения обикновено са тропически и освен проблеми с минималните температури, имат и изисквания за високи средни температури, независимо че минималните може да са над допустимите стойности. Такива растения аз държа цяла зима на най-топлото и светло място вкъщи - окупирал съм всички прозорци в хола ... всъщност на мен ми е доста лесно, защото нашият хол само така се нарича, но в него няма мебели, а само кокосови и други палми и 3 морски аквариума.
За места като Разград, Трън, Кнежа и други подобни, всяка зима трябва да се възприема като най-студена. А при мразовити условия и чести температури под -15 градуса, трябва да сме готови за значителни разходи за отопление или за значителни загуби. В такава ситуация аз обикновено избирам по-малката злина, но това всяка зима води до изхвърляне на планини от измръзнали растения в нашия разсадник. Е, това е друга тема, там измръзват дори лавровишните ...
Първо да кажа, че Илия може да сложи всички споменати растения в неотопляема полиетиленова оранжерия в Петрич и те ще оцелеят в поне 5 от 10 зими там. В останалите 5 зими ще е достатъчно да покрие самите растения с още един найлон вътре в оранжерията, като покривка. Така става, защото говорим за Петрич.
Всички останали, включително и аз, можем да успеем в 5 от 10 зими със същите растения и с покривка от втори найлон. Лошата новина е, че в другите 5 зими, по-студените, ще ни трябва и отопление.
Без отопление и без поражения оцеляват само видовете, които са "бетонирани" в зона 8а. Това са трахикарпус, бутия, (юбея не успява, губи лесно връхната си пъпка, независимо че е по-студоустойчива), олеандър, питоспорум, кипариси и т.н. Растенията, които са зона 8б (финикови палми и вашингтония филифера) изискват повишено внимание и отопление в най-големите студове. Растенията, които са зона 9а (вашингтония робуста, сиагрус, ливистона, брахея, сабал палмето), изискват отопление винаги, когато температурите навън паднат под -5 до -7 градуса.
Растенията от зона 9b и зона 10 не си струва да се мъчат в такава оранжерия. Тези растения обикновено са тропически и освен проблеми с минималните температури, имат и изисквания за високи средни температури, независимо че минималните може да са над допустимите стойности. Такива растения аз държа цяла зима на най-топлото и светло място вкъщи - окупирал съм всички прозорци в хола ... всъщност на мен ми е доста лесно, защото нашият хол само така се нарича, но в него няма мебели, а само кокосови и други палми и 3 морски аквариума.
За места като Разград, Трън, Кнежа и други подобни, всяка зима трябва да се възприема като най-студена. А при мразовити условия и чести температури под -15 градуса, трябва да сме готови за значителни разходи за отопление или за значителни загуби. В такава ситуация аз обикновено избирам по-малката злина, но това всяка зима води до изхвърляне на планини от измръзнали растения в нашия разсадник. Е, това е друга тема, там измръзват дори лавровишните ...
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1091 times
Да, присъединявам се в благодарността си за отговора : )
В американския банана-форум има специален бутон "благодаря", машинално тръгнах да го търся, след като прочетох : ))
Разбира се, това е изгъзица, но ме кефят говедата хи-хи
Иначе наистина, благодаря за отговора, ще го ползвам в практиката, да сме живи и здрави.
В американския банана-форум има специален бутон "благодаря", машинално тръгнах да го търся, след като прочетох : ))
Разбира се, това е изгъзица, но ме кефят говедата хи-хи
Иначе наистина, благодаря за отговора, ще го ползвам в практиката, да сме живи и здрави.
- ilia
Във връзка с темата "Отглеждане на цитруси на открито", разгледайте тази статия:
Счетох, че е по-правилно да публикувам мнението си тук.
Иначе, тази година ще правя конвенционална оранжерия за зеленчуци, а зимата ще прибирам там, някои растения. Както ме посъветва, Кирил, по-нагоре в темата. Твърдо съм решил другата година да изградя и една, подобна на тази от линка, тъкмо ще направя един зид откъм улицата. В нея ще прибирам по-топлолюбивите растения, малко ме притеснява, че се намирам на северен склон, но дотогава ще проуча по-обстойно въпроса. До идеята да правя нещо подобно стигнах преди време, когато си отговорих на въпроса -"Защо в гаража ми е най-топло, от всички неотоплявани стаи?"
1. Стените не са изолирани (на гаража), едната е дълга стена, западна с две много малки прозорчета. Другата е южна, но там зид, почти няма, има врата. Тя е желязна (дебела ламарина) и е боядисана черна. Под нея има два пръста процеп и духа здраво, както и от няколкото армирани стъкла на същата врата, които не са уплътнени. С няколко думи, през нощта се охлажда здраво, а пак си остава топло.
Един ден пипнах вратата от вътрешната страна и така се беше нагряла, че все едно съм си допрял ръцете на акумулираща печка, включена на по-ниска мощност. Евтин начин да "впрегнем слънцето".
Код: Избери всички
http://gov.mb.ca/agriculture/research/ardi/projects/04-534.html
Иначе, тази година ще правя конвенционална оранжерия за зеленчуци, а зимата ще прибирам там, някои растения. Както ме посъветва, Кирил, по-нагоре в темата. Твърдо съм решил другата година да изградя и една, подобна на тази от линка, тъкмо ще направя един зид откъм улицата. В нея ще прибирам по-топлолюбивите растения, малко ме притеснява, че се намирам на северен склон, но дотогава ще проуча по-обстойно въпроса. До идеята да правя нещо подобно стигнах преди време, когато си отговорих на въпроса -"Защо в гаража ми е най-топло, от всички неотоплявани стаи?"
1. Стените не са изолирани (на гаража), едната е дълга стена, западна с две много малки прозорчета. Другата е южна, но там зид, почти няма, има врата. Тя е желязна (дебела ламарина) и е боядисана черна. Под нея има два пръста процеп и духа здраво, както и от няколкото армирани стъкла на същата врата, които не са уплътнени. С няколко думи, през нощта се охлажда здраво, а пак си остава топло.
Един ден пипнах вратата от вътрешната страна и така се беше нагряла, че все едно съм си допрял ръцете на акумулираща печка, включена на по-ниска мощност. Евтин начин да "впрегнем слънцето".
- Kiril Donov
Това е добра идея. Аз обаче не знам от къде в България може да се намери това "термо-одеяло", което показват там. Също и не знам как се прави устройството за навиването му до билото.
Някой има ли идея за тези неща?
Някой има ли идея за тези неща?
Илия, погледнах, после ще чета, като имам време, но благодаря за линка - отлична идея!
Киро, тая оранжерия е ...как да го кажа, качествено развитие на твоята идея с цитрусовата стена и моята за зида с изолация от север.
Киро, тая оранжерия е ...как да го кажа, качествено развитие на твоята идея с цитрусовата стена и моята за зида с изолация от север.

15 градуса в оранжерията, при 3.7 навън, умерен горна(почти силен) вятър и слънчево време. Ето това е "слабото" Слънце. 

ilia написа:Във връзка с темата "Отглеждане на цитруси на открито", разгледайте тази статия:Код: Избери всички
http://gov.mb.ca/agriculture/research/ardi/projects/04-534.html
Илия, има ли развитие по темата? Аз с нетърпение чакам пролетта за да сторя същото - една малка, но здрава оранжерия за домати.
- ilia
Иво, това лято направихме оранжерията с размери 15x4 метра. По-скоро, това беше проект на баща ми, а моята идея още стои като план, но кога ще я започна и аз не знам. Първо трябва да направя стената от север, а после и нея.
Иначе тази я направихме от дърво, кестенов материал. Ще се използва за домати и малко краставици, а през зимата ще прибирам там, някои растения. Щях да я пробвам още тази зима, но не я покрихме...
Иначе тази я направихме от дърво, кестенов материал. Ще се използва за домати и малко краставици, а през зимата ще прибирам там, някои растения. Щях да я пробвам още тази зима, но не я покрихме...
Последна промяна от ilia на 05 дек 2013, 21:02, променено общо 1 път.
А, ок, дръж ни в течение по-нататък, да сме живи и здрави. Аз също ще го правя, дори за провалите като днешния: вятърът, който се предполагаше да е умерен, е стигнал до бурни пориви и е разкатал наветрения найлон на оранжерията(прее.ал я е на практика).
В неделя ще пътувам само заради това и за да затворя в кутии 3 от 4те маслини- майн..та му на експеримента в най-радикален вид, искам поне 20 кила маслини след 3-4 години.
В неделя ще пътувам само заради това и за да затворя в кутии 3 от 4те маслини- майн..та му на експеримента в най-радикален вид, искам поне 20 кила маслини след 3-4 години.