Оранжерии
- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Мнения: 1332
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 189 times
- Been thanked: 281 times
Re: Оранжерии
Има плътен фибран без разстояние под подложката, която честно казано не знам дали е нужна, но понеже имам в излишък от нея я сложих за допълнителна защита така набързо. Основно я сложих за „перде“ да огради частта от парника, която съм изолирал.
-
- Любител на южните растения
- Мнения: 443
- Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
- Place: Бургас
- Местоположение: Бургас
- USDA zone: 7b
- Has thanked: 116 times
- Been thanked: 142 times
Re: Оранжерии
Струва ми се, че попаднах на най-северната оранжерия в света. Намира се в град Билибино, Чукотка. Мястото е със средногодишна температура от почти минус 14 градуса. Там се намира и най-северната АЕЦ в света. Оранжерията и продукцията от нея може да видите от 1:10:30 в клипа.
- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Мнения: 1332
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 189 times
- Been thanked: 281 times
Re: Оранжерии
Защо след залез като почнат да падат температурите в парника пада по-бързо? Сега разликата е 2.6°: в парника е 2.5°C, а външната 5.1°?! В един момент се изравняват, но падането вътре винаги е по-бързо.
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Мнения: 17333
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -8.8 (22-Feb-2025)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1091 times
- Been thanked: 2604 times
Re: Оранжерии
Температурите падат по-бързо само в найлоновите оранжерии. В стъклената ми оранжерия, както и в поликарбонатните в разсадника - никога не падат по-бързо.
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 1013
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 78 times
- Been thanked: 623 times
Re: Оранжерии
Не падат по-бързо, има графики от моята, многократно назад в темите ми. Падат лъжливо по-бързо, защото просто дневните измервания вътре в самата оранжерия са силно завишени заради мощта нестандартност на измерванията и липсата на буфер в оранжерията от куполен тип. Там има минимален брой кубически метри въздух, който в началото изстива по-бързо от неограничения почти по обем навън.
Все едно да седнеш с гол хъс срещу печка с реотани, а тоя на гаджето ти да е извън обсега му. В момента, в който изключите реотана, вашият хъс ще изстива много по-бързо от тоя на дагжето, докато Т-те им не се изравнят. Ако нощта е къса или сте седнал на бидон с вода, това може да не стане чак до следващото включване на реотана.
Все едно да седнеш с гол хъс срещу печка с реотани, а тоя на гаджето ти да е извън обсега му. В момента, в който изключите реотана, вашият хъс ще изстива много по-бързо от тоя на дагжето, докато Т-те им не се изравнят. Ако нощта е къса или сте седнал на бидон с вода, това може да не стане чак до следващото включване на реотана.
- These users thanked the author Иво Некитов for the post:
- Смрика (04 яну 2022, 21:35)
- Rating: 6.7%
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Мнения: 2963
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
- Altitude (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 805 times
- Been thanked: 524 times
Re: Оранжерии
То затова се казва парник - защото има парников ефект. Постъпващата светлина(дори разсеяната) загрява вътрешните структури и въздуха, а те слабо топлоотдават към външната среда. Инфрачервената топлина се отразява обратно от поликарбоната към оранжерията. Докато е слънцето не е залязло, оранжерията е на енергиен плюс спрямо безграничната околна среда. При силно пролетно слънце температурата вътре може да стигне и 60*С и трябва да има отдушник, сега не. Като залезе слънцето всякаква "печалба" спира и започва само загуба до изравняване с външната среда. За да се забави изравняването е добре да има топлопоглъщащи буфери - масивни стени, варели с вода, туби с вода. Аз моите буфери дори ги боядисвам в черно, оцветявам и водата в прозрачните туби за да хване повече слънце - загряват се с 15-20*С повече от безцветната вода, в зависимост от интензивността на оцветяването. Хитрец съм си!


- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Мнения: 1332
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 189 times
- Been thanked: 281 times
Re: Оранжерии
Ха-ха, това наистина е хитро, с какво я оцветяваш водата? Точно до парника имам една камара ненужни тухли, сега се сещам, че мога да ги ползвам за такива буфери.
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Мнения: 2963
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
- Altitude (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 805 times
- Been thanked: 524 times
Re: Оранжерии
Въпрос на въображение е - с много неща става! Аз, понеже никога не мога си изпия всичкото вино през зимата, а то е доста тъмно, добавям по 1-2 литра старо, изветряло вино към 10 л. бутилки от мин.вода, докато водата стане непрозрачна. Можеш да поискаш от някой винар да ти даде утайката(калта), след преточване на плътно червено вино(мерло,каберне). И с черна/синя боя става, стига да е водоразтворима и да не се утаява, боите за латекс се утаяват!

-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 1013
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 78 times
- Been thanked: 623 times
Re: Оранжерии
Перпериконе, само ето за това не съм сигурен
Мн е важно и топлоотдаването. Един килограм сребро (среброто го давам за пример - аз си бъркам чая и кафетата със сребърни лъжички - обожавам тоя метал - който го е правил, знае как топлоотдава то) или друг метал ще изстинат/се темперират за минута. Водата - часове.
Има и друг много важен и критичен момент. При минаване през точката на смяна на агрегатното състояние на водата (нулата) камъкът просто следва с малко Т на средата, докато водата, като почне да замръзва, се опъва здраво - трябва ѝ доста студ (и обратно, но то не е фатално). Ако има някакви цитруси, да речем, това може да се окаже решаващо.
Да не говорим, че един бидон 200 литра с вода, ако трябва да го махнем, просто го махаме, източвайки водата)
Докато 200 кила камъни са си 200 кила камъни. Аз не бих - примък-отмък)))
Не казвам, че директно не си прав, който иска - да провери (сърч "топлинен капацитет, материали")Големи тъмни камъни също биха вършили работа - имат 2,5-3 пъти по-голяма маса(енергоемкост) от водата.
Мн е важно и топлоотдаването. Един килограм сребро (среброто го давам за пример - аз си бъркам чая и кафетата със сребърни лъжички - обожавам тоя метал - който го е правил, знае как топлоотдава то) или друг метал ще изстинат/се темперират за минута. Водата - часове.
Има и друг много важен и критичен момент. При минаване през точката на смяна на агрегатното състояние на водата (нулата) камъкът просто следва с малко Т на средата, докато водата, като почне да замръзва, се опъва здраво - трябва ѝ доста студ (и обратно, но то не е фатално). Ако има някакви цитруси, да речем, това може да се окаже решаващо.
Да не говорим, че един бидон 200 литра с вода, ако трябва да го махнем, просто го махаме, източвайки водата)
Докато 200 кила камъни са си 200 кила камъни. Аз не бих - примък-отмък)))

- These users thanked the author Иво Некитов for the post:
- perperikon (06 яну 2022, 00:48)
- Rating: 6.7%
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Мнения: 2963
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
- Altitude (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 805 times
- Been thanked: 524 times
Re: Оранжерии
Вярно, че водата е най-добрия топлинен резервоар! На този урок по физика, явно съм ритал топка някъде.. или съм си чесал 2-те!



- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Мнения: 1332
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 189 times
- Been thanked: 281 times
Re: Оранжерии
Днес за първи път ми прави впечатление, че външната спада по-бързо след залез (а не вътрешната) и понеже за първи път има снежна покривка предполагам снегът дърпа външната надолу? А дали допринася и натрупалият върху парника като изолация за запазване на вътрешната, макар че като е само от едната страна тая снежната изолация?! 

- zack
- Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
- Мнения: 3026
- Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
- Place: Ивайловград/София
- Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
- Altitude (m): 260
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -19 since 1926
- Last winter's low (°C): -4.6 на 11.02.2023
- Pers.Weather St.: http://ivailovgrad.com/meteo/ https://meter.ac/gs/nodes/N197/history.html
- Has thanked: 353 times
- Been thanked: 497 times
Re: Оранжерии
Днес сложих един датчик в оранжерията с израелския полиетилен
Вънка е 3.6 градуса на 2 метра, в оранжерията на 1 метър в 4.7 градуса. Да видим сутринта колко ще е, ама вероятно ще е подобна разликата.
-------------
Разликата се движи около и под градус.

Вънка е 3.6 градуса на 2 метра, в оранжерията на 1 метър в 4.7 градуса. Да видим сутринта колко ще е, ама вероятно ще е подобна разликата.

-------------
Разликата се движи около и под градус.

-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 1013
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 78 times
- Been thanked: 623 times
Re: Оранжерии
За инфо - между 2 и 3 градуса е резервът при мраз навън с тия изходни условия. Демек, ако имате домати като мен (вече са бая), и навън е до минус 2 можете да сте спокойни.
Под минус 2 вече не бъдете спокойни :) Налага се да защитавате - с оня измислен агрил ли беше, нормален втори слой ПЕ или една ракиена лампа с 2-3 литра първак.
Аз имах готовност за двата аварийни варианта, но не се наложи, остават за наесен с ултракъсните дозрявки :)
Added in 8 minutes 1 second:
ПС Динамиката на спада е различна при вятър (Т при облачно и ветровито е еднаква) но пък при облачно и ветровито сега няма мраз.
Под минус 2 вече не бъдете спокойни :) Налага се да защитавате - с оня измислен агрил ли беше, нормален втори слой ПЕ или една ракиена лампа с 2-3 литра първак.
Аз имах готовност за двата аварийни варианта, но не се наложи, остават за наесен с ултракъсните дозрявки :)
Added in 8 minutes 1 second:
ПС Динамиката на спада е различна при вятър (Т при облачно и ветровито е еднаква) но пък при облачно и ветровито сега няма мраз.
- zack
- Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
- Мнения: 3026
- Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
- Place: Ивайловград/София
- Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
- Altitude (m): 260
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -19 since 1926
- Last winter's low (°C): -4.6 на 11.02.2023
- Pers.Weather St.: http://ivailovgrad.com/meteo/ https://meter.ac/gs/nodes/N197/history.html
- Has thanked: 353 times
- Been thanked: 497 times
Re: Оранжерии
Замислих се днес. Някой знае ли, дали се продава мрежа като за комари, ама от неръждавейка?
Ако се сложи такава на поликарбонатна оранжерия на капандурите и на вратите, дали ще спира ефективно всякакви молци и т.н.?
Може и с обикновена. Някой ден като си направя такава оранжерия ще тествам. Говорим при случаи, в които в почвата в оранжерията няма от тия гадове.
Т.е. чудя се дали нещо подобно би спряло част от гадовете?
Ако се сложи такава на поликарбонатна оранжерия на капандурите и на вратите, дали ще спира ефективно всякакви молци и т.н.?
Може и с обикновена. Някой ден като си направя такава оранжерия ще тествам. Говорим при случаи, в които в почвата в оранжерията няма от тия гадове.

Т.е. чудя се дали нещо подобно би спряло част от гадовете?